Reddingsplan bedreigde schooltjes van Zeeuwse makelij (video)

Reddingsplan bedreigde schooltjes van Zeeuwse makelij (video)
Reddingsplan bedreigde schooltjes van Zeeuwse makelij (video) © oz
Dorpsscholen zelfstandig online
KATS - Experimentstatus
Het ministerie van Onderwijs is akkoord gegaan met een experimentstatus voor een kleine dorpsschool in het Groningse Westerbroek. Die mag zich als eerste verzelfstandigen. Op termijn zal deze school met zes andere kleine dorpsscholen verspreid door het land samen één schoolbestuur vormen: de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen. De kleine scholen hebben daarmee de mogelijkheid zich af te scheiden van plaatselijke schoolbesturen en zich aan te sluiten bij andere kleine dorpsscholen.
Behouden
Jan Schuurman Hess heeft jarenlang gestreden tegen de sluiting van de dorpsschool in Kats. Dat gaat hem zo aan het hart dat hij bij alle instanties in Nederland heeft gepleit voor de mogelijkheid om kleine scholen te behouden. Scholen die verdwijnen, halen volgens hem de levendigheid uit het dorp en verschralen het dorpsleven.
Ondergrens
De laatste jaren zijn veel kleine scholen in dorpen gesloten. Gemeenten en schoolbesturen hanteren veelal een ondergrens van 71 leerlingen. Omdat het efficiënter zou zijn, sluiten schoolbesturen kleinere dependances in dorpen. In Zeeland zijn scholen verdwenen in onder meer Baarland, Retranchement, Terhole en Waarde.
© oz
Doorbraak
Jan Schuurman Hess noemt het politieke besluit een doorbraak: "Dat een enkele onderwijsbestuurder sluiting van een schooltje doordrukt, zoals in ons dorpje, die tijd is nu voorbij."
Kans
Door het politieke besluit over de kleine dorpsscholen is de kans op een eigen school in Kats groter geworden. "Er is hoop, want er ligt nu een fundamentele doorbraak", zegt Schuurman Hess. Maar de klus is volgens hem nog niet geklaard. Zijn strijd gaat nog even door.