Kingfishdroom krijgt vorm naast de Zeelandbrug (video)

Kingfishdroom krijgt vorm naast de Zeelandbrug (video)
Kingfishdroom krijgt vorm naast de Zeelandbrug (video) © oz
kingfish

Yellowtail Kingfish

COLIJNSPLAAT - De vis die in de kwekerij geproduceerd gaat worden, is de Yellowtail Kingfish. Het is van oorsprong een Australische zoutwatervis die niet alleen sterk lijkt op tonijn, maar ook bijna net zo smaakt. Het is een ideale vis om voor de kweek te gebruiken, want hij is sterk, groeit snel en is stress bestendig. Daar komt bij dat de vis in scholen leeft en dus gewend is om met velen in een kleine ruimte te zwemmen.

Capaciteit

De kwekerij bij Colijnsplaat krijgt een capaciteit van 500 ton vis per jaar. ''Dat betekent dat we zo'n 200.000 vissen kunnen produceren. Dat is nu eigenlijk al te weinig om aan de vraag te voldoen."
Duurzaam
Kloet benadrukt dat het kweken van yellowtail kingfish een duurzame manier is van visproductie. "Door vis te kweken, help je mee om overbevissing te voorkomen. Deze vis is een alternatief voor in het wild gevangen tonijn. De kingfish wordt nu in Australië gekweekt, maar het is natuurlijk duurzamer wanneer we de vis hier produceren. Dan hoeft het product niet de halve wereld over." Bovendien wordt Kingfish Zeeland een indoor kwekerij. Het water voor de bassins wordt uit de Oosterschelde gepompt en gaat na gebruik gezuiverd terug. Afval van de kwekerij komt op die manier niet in de natuur terecht.  
© oz
'Het kan niet misgaan'
Op dit moment wordt in enkele grote bakken bij Fry Marine in Kamperland geëxperimenteerd met de kweek van de vis. Kloet en zijn medewerkers zoeken daar naar de ideale omstandigheden en het ideale voedsel voor de larve (eerste levensfase) van de kingfish.

Vertrouwen

Over een jaar moet de kwekerij in vol bedrijf zijn. Het is dan een kweekbedrijf van 5000 vierkante meter met een broedhuis en bassins voor vissen in verschillende fases van de groei. Er werken dan zo'n twintig mensen. Het duurt dan nog een jaar voordat een kingfish voldoende is gegroeid voor de verkoop. Kloet: "Het idee om deze vis commercieel te kweken, is acht jaar geleden geboren. We hebben miljoeneninvesteringen gedaan. Over twee jaar gaan we pas op grote schaal verkopen. Maar ik heb er alle vertrouwen in. We werken met bewezen technologie en de markt zit op deze vis te wachten. Het kan niet misgaan!"