'Politie moet drugsdealers aanpakken' (video)

'Politie moet drugsdealers aanpakken' (video)
'Politie moet drugsdealers aanpakken' (video) © OZ
Verplaatsing drugsoverlast Vlissingen 2

Dealers

VLISSINGEN - De overlast van drugsdealers concentreerde zich voornamelijk in de Aagje Dekenstraat in het centrum van Vlissingen. Na jarenlange protesten van omwonenden kregen bekende dealers afgelopen zomer gebiedsverboden opgelegd. Consequentie is wel dat de dealers nu zijn opgedoken op andere plekken in de stad, zoals de Boulevard, de Nieuwstraat en het Van Nispenplein.
Politie
De verplaatsing van de drugsoverlast is een doorn in het oog van de POV. Die wil dat de politie de drugsdealers in Vlissingen hard gaan aanpakken. "Ik heb dat ook in andere steden gezien. Dan komt de politie voorrijden en worden die dealers in een busje geladen. Dan ben je er vanaf", zegt raadslid Pim Kraan.
BOA's
De POV ziet niets in de inzet van Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) in het centrum van Vlissingen, wat nu gebeurt. "BOA's mogen alleen maar surveilleren en mensen staande houden. Maar ze mogen niemand echt aanhouden of arresteren."
© OZ
Coffeeshops
Om de overlast van drugsdealers echt de kop in te drukken, pleit Mark Weug van de Lokale Partij Vlissingen (LPV) ervoor het ingezetenen-criterium op te heffen. Dat criterium bepaalt sinds vorig jaar, dat alleen mensen met een Nederlands paspoort in coffeeshops wiet mogen kopen.
Drugstoerisme
Bedoeling was daarmee het drugstoerisme vanuit de omringende landen de kop in te drukken. Maar in werkelijkheid komen de drugstoeristen nog steeds en is er op straat ook een markt ontstaan door bijvoorbeeld Oost-Europese seizoensarbeiders. "Als iedereen weer in de coffeeshop terecht kan, wil dat niet zeggen dat alle overlast voorbij is. Je zult altijd een illegale markt voor harddrugs houden. Maar als mensen hun wiet weer in de officiële coffeeshop kunnen kopen, vallen zij in ieder geval weg voor het illegale circuit", aldus Weug. 
Goedkoper
De POV ziet juist niets in het opheffen van het ingezetenen-criterium. "De straathandel in Vlissingen heeft inmiddels zulke grote vormen aangenomen, dat de illegale dealers groothandelsprijzen rekenen. Ze zijn goedkoper dan de coffeeshops; dat blijft klanten trekken", zegt fractievoorzitter Kraan.
Agententekort
Volgens de Lokale Partij Vlissingen (LPV) is een grotere politie-inzet, om de overlast van drugsdealers te bestrijden, ook niet de oplossing. "Volle politie-inzet is volgens ons geen optie", zegt Mark Weug. "We hebben nu al een tekort aan agenten."