Vieze putlucht kwam door rottende champignonmest

Vieze putlucht kwam door rottende champignonmest
Vieze putlucht kwam door rottende champignonmest © Andrew Bossi
De eerste melding kwam rond 18.30 uur binnen bij de RUD.
De eerste melding kwam rond 18.30 uur binnen bij de RUD. © Omroep Zeeland
Het gaat om zogeheten champost, dat is mest voor de teelt van champignons en het bestaat uit onder meer paardenmest, stro en kippenmest. Wanneer de champignonteler klaar is met de champost, kan het nog gebruikt worden als bodemverbeteraar. Dat is ook gebeurd op een perceel aan de Langeweg in Arnemuiden.

Geuroverlast

De gebruikte champignonmest werd daar gisteren over het land uitgereden, maar daarbij werden fouten gemaakt. Zo had het goedje meteen moeten worden ondergewerkt, zoals dat heet. Dat betekent dat de boer het meteen had moeten afdekken met grond, maar daar heeft hij te lang mee gewacht.
De stank werd nog verergerd doordat de champignonmest al maanden op het veld lag opgeslagen. Dat is normaal gesproken geen probleem, maar doordat het de afgelopen periode veel heeft geregend is de champost nat geworden en gaan gisten, dus toen de boer begon met het onderwerken van het rottende goedje stonk dat een uur in de wind.

'Rottende putlucht'

Het milieumeldpunt van de RUD kreeg gisteravond meerdere meldingen van stank uit de omgeving van Arnemuiden en Middelburg. De eerste melding kwam rond 18.30 uur binnen. Buurtbewoners omschreven de lucht als 'chemisch', 'een rottende putlucht' en een 'afgewerkte oliefabriek' en ze vonden de geur 'niet te harden'. Ook vanuit Vlissingen en Oost-Souburg kwamen er meldingen over de vreemde geur.
Teelt van champignons op champost, oftewel champignonmest
Teelt van champignons op champost, oftewel champignonmest © Andrew Bossi
In zulke gevallen moet de boer de mest meteen onder de grond zien te krijgen, maar in dit geval heeft hij er te lang over gedaan. De RUD heeft dit gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die gaat onderzoeken of de boer in kwestie een boete krijgt voor het niet goed verwerken van de champignonmest.

Boete

Zulke boetes kunnen flink oplopen, in de duizenden euro's, maar of de boer inderdaad een boete krijgt is nog maar de vraag. Want door alle regen was het veld zo modderig dat de trekker van de boer tijdens het ploegen was vastgelopen en met een kraan moest worden losgetrokken. Dus in hoeverre er sprake is van nalatigheid of van overmacht door omstandigheden moet nog nader worden bepaald.

Lees ook: