Zeeuwse vissers naar Tweede Kamer

Zeeuwse vissers naar Tweede Kamer
Zeeuwse vissers naar Tweede Kamer © Omroep Zeeland
Nog steeds zorgen om aanlandplicht bij Noordzeevissers
Nog steeds zorgen om aanlandplicht bij Noordzeevissers © Omroep Zeeland

Aanlandplicht

THOLEN - En dan gaat het met name om de aanlandplicht die begin dit jaar is ingevoerd. Noordzeevissers moeten ongewenste bijvangst meenemen naar de kant. Normaal gingen te kleine tongetjes overboord. Het kost de vissers te veel tijd en geld zeggen ze en de vissen worden onnodig vermoord.

Bezwaarschrift

Het aanbieden van het bezwaarschrift is één van de acties van de vissers. Eerder heeft de stichting al actie in de haven van Rotterdam gevoerd. De vissers hopen dat uiteindelijk de aanlandplicht wordt afgeschaft. 

Nekslag

In het bezwaarschrift geven vissers aan dat ze het bijzonder zwaar hebben en dat er een onaantrekkelijke situatie is ontstaan tussen vissers en instanties die controles uitvoeren. De aanlandplicht zou de nekslag voor de Nederlandse kottervloot zijn. Vissers kunnen de extra bemanningsleden niet uit betalen en aanpassingen aan boord zijn te hoge investeringen. Het verzoek om de aanlandplicht af te schaffen zou volgens de vissers niet betekenen dat ze stoppen met het zoeken naar duurzame verbeteringen.

CO2-uitstoot

Want dat is volgens Europa het idee achter de aanlandplicht. Dat vissers gaan investeren in duurzame vistechnieken, zodat er minder ongewenste bijvangst wordt opgehaald en zodat de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen.