Provincie krijgt weer kleur op het gezicht (video)

Provincie krijgt weer kleur op het gezicht (video)
Provincie krijgt weer kleur op het gezicht (video) © Omroep Zeeland
Interview Jo-Annes de Bat

7,5 miljoen euro

MIDDELBURG - De provincie heeft alle inkomsten en uitgaven van 2016 op een rijtje gezet. Daaruit blijkt dat er dit jaar 7,5 miljoen euro overblijft. Dat geld stopt de provincie in de algemene reserve. Dat is de spaarpot van de provincie om tegenvallers op te vangen. Het geld in dat potje kan ook worden gebruikt om in te spelen op nieuwe kansen voor de provincie.

Slecht

De algemene reserve van de provincie stond er lange tijd slecht voor. Door allerlei tegenvallers en de 57plus-regeling waardoor ambtenaren vervroegd met pensioen konden, liep het bedrag in de spaarpot hard terug. Maar nu er door de meevaller over 2016 7,5 miljoen wordt bijgestort, zit er weer 31 miljoen euro in de algemene reserve.
Tegenvallers
Volgens gedeputeerde Jo-Annes de Bat van Financiën is dat ruim genoeg om tegenvallers op te vangen. De provincie wil voor het eind van het jaar alle mogelijke tegenvallers bij grote projecten op een rij hebben gezet. Daarbij wordt onder meer gekeken naar  het kruispunt bij de Sloeweg, de sanering van Thermphos, Waterdunen en Perkpolder. 
Luister hier naar de radio-bijdrage van politiek verslaggever Ferdinand Koppejan:
ITEM begroting provincie
© OZ
Investeren
In de nieuwe begroting heeft de provincie ook geld vrijgemaakt voor nieuwe investeringen in de Zeeuwse economie. Tot nu toe is 6,7 miljoen euro gereserveerd voor het opknappen, het ontwikkelen van nieuwe technieken door het bedrijfsleven, infrastructuur en Campus Zeeland. Daarmee wil de provincie de economie in Zeeland een duwtje in de rug geven.
Balkenende
Daarmee sluit de provincie aan bij de aanbevelingen van de commissie Balkenende. Die deed eerder dit jaar aanbevelingen over wat er nodig is voor de toekomst van de Zeeuwse economie. Volgens Balkenende moet ook het Rijk financieel bijspringen om de Zeeuwse economie klaar te maken voor de toekomst. Gedeputeerde De Bat: "Met deze begroting laten wij aan het kabinet zien wat we zelf kunnen doen. Maar het is echt nodig dat zij financieel bijspringen."
Provinciehuis - archieffoto
Provinciehuis - archieffoto © OZ
Lang niet genoeg
De Bat is blij dat de financiën van de provincie er weer wat zonniger uitzien. "We kunnen nu een deel doen van wat nodig is, maar lang niet alles. We hebben natuurlijk ook in beeld gebracht wat écht nodig is en dan gaat het om miljoenen euro's extra. Nu moeten we regelmatig nee verkopen. We hebben geld van het Rijk nodig om ook in de toekomst stappen te zetten. En daar blijven we voor lobbyen."
Patiënt is herstellende
Na jaren van financieel slecht nieuws vanuit het provinciehuis ziet het er nu weer wat beter uit. De Bat: "Ik kan nog niet zeggen dat alles op orde is. Maar ik kan wel zeggen dat we het onder controle hebben." Op de vraag of de patiënt herstellende is, antwoordt hij: "Ik weet niet hoe ziek de patiënt dan was. Maar ik zie Zeeland niet als patiënt maar als een mooie provincie waarvoor we met zijn allen goeie dingen voor elkaar proberen te krijgen."