Kloosterzande eindelijk van lelijke melkfabriek af (video)

Kloosterzande eindelijk van lelijke melkfabriek af (video)
Kloosterzande eindelijk van lelijke melkfabriek af (video) © Omroep Zeeland
Buurman en oud-medewerker proosten op het begin van de sloop
Buurman en oud-medewerker proosten op het begin van de sloop © Omroep Zeeland

Boekhouder

KLOOSTERZANDE - Roctus heeft dertien jaar als boekhouder gewerkt in de melkfabriek. Het was een van de drie melkfabrieken in Zeeuws-Vlaanderen. Zo'n 700 boeren brachten melk en room naar Kloosterzande.

Sluiting

De fabriek was volgens Roctus daarom erg belangrijk voor het dorp. Er werkten zo'n dertig mensen totdat de fabriek in de jaren 70 noodgedwongen moest sluiten. Een grote melkproducent verhuisde de boel naar Eindhoven. Roctus bleef in Kloosterzande en begon voor zichzelf.
Sloop melkfabriek internet 1

Buurman

Buurman Bracke woont in het huis van de oud-directeur naast de melkfabriek. Hij is er komen wonen toen de melkfabriek in de jaren zeventig sloot. Hij is net als de oude boekhouder blij dat het pand wordt gesloopt.
Hennepkwekerij
Nadat de melkfabriek sloot kwam er een ander bedrijf in, maar dat is in 2008 vertrokken. Toen kreeg het pand een andere, iets minder gewenste, bestemming. Er kwam een illegale hennepkwekerij in. Maar dat duurde niet lang; na een maandje brandde de plantage af.
Sloop melkfabriek internet 2

Sloop

Het pand wordt nu dus gesloopt. De provincie geeft 305.000 euro uit aan de sloop en bodemsanering. De gemeente Hulst gooit er 40.000 euro bovenop. En ook Waterschap Scheldestromen doet een duit in het zakje voor het verleggen van de waterschapsriolering. Na de sloop worden er nieuwe woningen neergezet.