'Ze mogen de wagen van Campina wel langs sturen' (video)

'Ze mogen de wagen van Campina wel langs sturen' (video)
'Ze mogen de wagen van Campina wel langs sturen' (video) © OZ
Borstvoeding Zeeland

Melkwagen

NOORDGOUWE - Dochter Raven, geboren in augustus, is een echt slurpertje. Mareij gaf haar andere dochter Lorelei en zoon Rex ook borstvoeding. "Natuurlijk is er wel eens onzekerheid. Vooral bij je eerste kind, dan vraag je je steeds af of het wel goed groeit." Aan moedermelk geen gebrek. "Ik zeg wel eens, laat de de melkwagen van Campina maar langskomen." Voor Mareij is er nog een andere motivatie om borstvoeding te geven. "Het is huid op huid. Goede hechting is heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling."
© OZ

Provinciale Kraamzorg

Volgens de site Zorginzicht.nl is het aantal Zeeuwse baby's dat borstvoeding krijgt in de kraamweek iets lager dan het landelijk gemiddelde. Maar De Provinciale Kraamzorg (DPK), de grootste organisatie op dat gebied in Zeeland, ziet de laatste jaren juist meer Zeeuwse vrouwen borstvoeding geven.
Langer volhouden 
Ook lactatiekundige Jolanda Volkers van de DPK heeft die indruk. Een lactatiekundige weet alles van borstvoeding. Ze informeert en adviseert, en kan ook helpen wanneer er problemen zijn zoals te weinig melk of problemen met de drinktechniek. "En ik hoor juist om me heen dat moeders het ook langer volhouden." 
Allergieën
Borstvoeding wordt nog steeds gezien als het beste voor kinderen omdat het zou beschermen tegen ziekten en allergieën. Belangrijk daarbij is minimaal 6 maanden moedermelk binnen te krijgen. Bij de laatste peiling in Zeeland in 2010 bleek dat het percentage moeders dat met 6 maanden borstvoeding gaf, hoger lag dan het landelijk gemiddelde.

In de pas

Daarmee was voor de GGD een belangrijk doel gehaald; want in 2003 bleek dat het borstvoedingspercentage in Zeeland flink achterliep met de rest van Zeeland. Volgens de GGD loopt Zeeland nu redelijk in de pas met de landelijke trend, waarbij 39 procent van de moeders na zes maanden nog borstvoeding geeft .