Kustmarathonzege Harmes nu al vastgelegd op doek (video)

Harmes-schildert-ZNO160919BK

Zege op doek

ZOUTELANDE - Erwin Harmes heeft thuis zo'n vijftig schilderijen van zijn eigen hand hangen. "Lekker als afleiding voor het lopen", zegt de atleet terwijl hij op de dijk in Zoutelande aan een nieuw werk is begonnen. "Ik heb altijd gedroomd van het winnen van de kustmarathon, en dat wilde ik nu ook eens schilderen."
Schilderij Harmes
Schilderij Harmes © OZ
Palmares
De afgelopen jaren won Harmes vrijwel elke atletiekwedstrijd in Zeeland. Alleen de Kustmarathon prijkt nog niet op zijn palmares. Drie keer werd hij vierde, en vorig jaar pakte hij de derde plaats na een finish waar nog lang over werd nagesproken. Vlak voor de finish zakte Harmes toen in elkaar.

'Het licht ging uit'

"Ik kijk het nog wel eens terug en ben dan vooral blij dat het goed is afgelopen"blikt Harmes een jaar later terug. "Het licht ging gewoon uit in de Langstraat. In zo'n marathon geef je toch best wel veel en heel mijn lichaam was gewoon op. Daarom kon ik niet meer op mijn benen staan, ik was helemaal uitgeput. Ik denk dat ik in de duinen van Zoutelande te diep ben gegaan."
Schilderij Harmes
Schilderij Harmes © OZ
Tijd voor een zege
Op het schilderij dat Harmes heeft gemaakt, komt hij als eerste over de finish. Want het wordt tijd, vindt hij. "De kustmarathon is voor mij heel belangrijk. In 2007 liep ik hier al voor het eerst. Toen nog met het doel om onder de vier uur te lopen. Na drie vierde plaatsen en een derde plaats, wordt het nu eens tijd voor de zege."
Schilderij Erwin Harmes
Schilderij Erwin Harmes © OZ

Concurrenten

De afwezigheid van Hamid El Mouaziz vergroot volgens Harmes wel zijn kansen. "Hij was de afgelopen twee jaar natuurlijk de snelste, dus het scheelt wel dat hij er niet is." De winnaar van de laatste twee edities van de marathon heeft zich afgemeld vanwege een blessure.

Hoop op de winst

Onder de overgebleven deelnemers zitten nog geduchte tegenstanders voor Harmes. Toch heeft hij goede hoop op de winst. "Op papier is Mohamed Oumaarir nog wel sneller. Hij heeft op de tien kilometer en de halve marathon nog betere tijden staan, maar op de marathon gelden andere wetten. Voor mij is het belangrijk dat ik de laatste zeven kilometer goed doorkom. Als dat allemaal lukt, kan het echt gaan gebeuren."