'Duitsers remmen af voor de Vlaketunnel' (video)

'Duitsers remmen af voor de Vlaketunnel' (video)
'Duitsers remmen af voor de Vlaketunnel' (video) © OZ
© oz
VLAKETUNNEL - Vooral in het seizoen komt de tunnel regelmatig op de filemeldingen voorbij komen. Misschien krijgen daarom de toeristen al snel de schuld.

Duitsers leren afstand houden

Het klopt dat veel Duitsers afremmen bij de Vlaketunnel. Dat leren ze tijdens de rijles; voldoende afstand houden op je voorganger bij het naderen van een tunnel. Omdat niet in een oogopslag duidelijk is hoe de weg in de Vlaketunnel loopt, minderen ze massaal vaart. Daardoor kan het zijn dat er een file ontstaat of ongelukken gebeuren, omdat achterop komende auto's ook moeten remmen.

Te langzaam

Verder kan de signalering aanspringen omdat weggebruikers te langzaam door de tunnel rijden of te veel op de vluchtstrook rijden. De auto's erachter mogen dan niet harder dan 90 kilometer per uur rijden.

Tunnel duikt naar beneden

Automobilist Peter Severloh rijdt elk weekend van het Duitse Bochum naar Zeeland om te surfen. Hij denkt dat veel landgenoten bang zijn voor de tunnel. "Bij ons in het Roergebied gaan alle tunnels rechtdoor, hier duik je naar beneden", legt hij uit. "Daarom gaan Duitsers langzamer rijden."
Vlaketunnel strop online 1

Vreemd land

Automobilisten rijden in het buitenland vaak voorzichtiger dan thuis. De wegen zijn anders en minder voorspelbaar. "De Vlaketunnel is onbekend", zegt Peter Severloh. "Het is voor ons een ander land en daarom rijden we voorzichtiger."

Veroorzaker

Toch zijn de Duitsers en andere toeristen niet de veroorzaker van alle ongelukken en files, zegt Rijkswaterstaat. "We kunnen geen verband ontdekken tussen de ongelukken van het afgelopen jaar, maar files zien we vaker als het druk is. Vooral bij een combinatie van forenzen en toeristen. Houd voldoende afstand en pas je snelheid aan als de borden daarom vragen", vertelt districtshoofd Martin Oosse.