Insecten hebben geen zin in september (video)

Insecten hebben geen zin in september (video)
Insecten hebben geen zin in september (video) © OZ
september droog en warm
"De natuur verandert"
Volgens Chiel Jacobusse van Stichting Het Zeeuwse Landschap is de maand september een goed voorbeeld van de klimaatverandering. "Je ziet het gebeuren en over dit soort extremen moet je je ongerust maken. Het zijn telkens kleine klapjes die vallen maar als je alles bij elkaar optelt dan betekent dit dat de natuur verandert"

Insecten zijn de klos

Een goed voorbeeld daarvan zijn de insecten die zich in de maand september minder of zelfs helemaal niet kunnen voortplanten. Volgens Jacobusse ligt de oorzaak daarvan bij de droogte. "De bloemen en planten zijn gewoon snel uitgebloeid. Door die warmte. Dat heeft gevolgen voor de insecten. Ze hebben niets te eten en dan is het niet of minder kunnen voortplanten het gevolg." Boswachter Karel Leeftink bevestigt dit beeld. Ook hij ziet in de bossen en natuurgebieden uitgebloeide bloemen en planten die er normaal gesproken nu nog zouden staan.
Wespenstel
Wespenstel © OZ
Foto: Jean Paul van Kranenburg
Bloemen minder vruchtrijk
Maar het ligt niet alleen aan de warme en droge september maand. De maanden ervoor waren over het algemeen ook vrij droog. Planten en bloemen waren daardoor minder vruchtrijk en was er al minder te halen voor insecten. Dat alles bij elkaar opgeteld maakt dus dat het voortplanten moeilijker gaat.
Verdorde bloemen
Verdorde bloemen © OZ
Aardbeien en frambozen
Toch was de warmte en de droogte wel heel fijn voor een aantal fruitsoorten. Namelijk de aardbei en de framboos. Bij een teler in Ouwerkerk groeiden beide fruitsoorten als kool en kon er eerder dan voorzien geoogst worden. Qua bewatering was er ook geen probleem want het bedrijf heeft voor één hectare grond een waterbassin van maar liefst 350.000 liter. 
Aardbeien en framboosjes
Aardbeien en framboosjes © OZ