Moeten Zeeuwen vaker failliet gaan? (video)

Moeten Zeeuwen vaker failliet gaan? (video)
Moeten Zeeuwen vaker failliet gaan? (video) © OZ
© OZ
MIDDELBURG - Leren van Amerika
Volgens Jan Henk Verburg van de Zeeuwse afdeling van de Kamer van Koophandel is het zeker niet onverstandig dat Zeeuwse ondernemers soms extra goed nadenken voor ze een bedrijf beginnen. Maar een beetje meer risico kan volgens hem ook geen kwaad. Zo zouden we nog wat kunnen leren van Amerika, waar je als ondernemer pas meetelt als je een keer failliet geweest bent. 
Bedrijven Zeeland internet 1

Zeeland onderaan

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel en het CBS blijkt dat Zeeland in vergelijking met de rest van het land weinig faillissementen heeft. Ook als het gaat om het aantal bedrijfsvestigingen staat Zeeland onderaan de lijst. In onderstaande grafiek zijn die cijfers gecombineerd en zien we dus dat Zeeuwse ondernemers relatief weinig risico nemen. 

Sectoren en familiebedrijven

Het lage aantal is deels te verklaren door het soort bedrijven dat we in Zeeland hebben. Er is veel landbouw, industrie en toerisme en die sectoren hebben als kenmerk dat ze stabieler zijn. Ook zijn er in Zeeland veel familiebedrijven en daar komen faillissementen minder vaak voor. 

Risico durven nemen

Dit lijkt een positieve zaak, maar of weinig faillissementen positief zijn voor de economie van een regio valt volgens deskundigen wel degelijk te betwijfelen. Faillissementen laten namelijk ook zien dat ondernemers het geprobeerd hebben en een risico durven te nemen.
Niet meer, niet minder
Volgens Cees Pille van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging is dat lage aantal onder andere te verklaren door het feit dat er hier geen grote universiteit is en er dus minder ondernemers gekweekt worden. Het project Campus Zeeland moet daar volgens hem verbetering in brengen. Op het aantal faillissementen mogen we volgens hem best trots zijn. Hij vindt niet dat het er meer moeten worden, maar ook niet minder. 
Bedrijven Zeeland internet 2