​Tarieven Westerscheldetunnel vier jaar bevroren

​Tarieven Westerscheldetunnel vier jaar bevroren
​Tarieven Westerscheldetunnel vier jaar bevroren © Omroep Zeeland
Tolplein Westerscheldetunnel
Tolplein Westerscheldetunnel © OZ

Einde toldiscussie

MIDDELBURG - Met dit besluit heeft de gebruiker van de tunnel voor de komende vier jaar duidelijkheid. Verantwoordelijk provinciebestuurder Harry van der Maas: "Hopelijk maakt dit besluit voorlopig een einde aan de steeds terugkerende discussie over de tol voor de Westerscheldetunnel."

Tolopbrengst

Er rijden veel meer voertuigen door de tunnel dan verwacht en daardoor zijn de opbrengsten veel hoger dan waarop was gerekend. Het provinciebestuur heeft onderzocht wat er met die meevaller kan gebeuren. Het geld zou gebruikt kunnen worden om de tunnel twee jaar eerder, dus in 2031 in plaats van 2033, tolvrij te maken. Maar Provinciale Staten hebben nu besloten om de gebruikers nu al te laten profiteren.

Vier jaar gelijk

Dat betekent dat de tarieven vier jaar gelijk blijven. De tarieven worden dus ook niet aangepast aan de inflatie. Ook de jaarlijkse verhoging van twee procent gaat de komende vier jaar niet door. Overigens gebeurde dat al sinds 2012 niet meer.

Hoger tarief

Een deel van het debat in Provinciale Staten ging toch weer over het moment waarop de tunnel tolvrij kan worden. De VVD hield een pleidooi om te tarieven wel te verhogen met een inflatiecorrectie. Met de opbrengst daarvan wil de VVD de tunnel eerder tolvrij maken.

Over vier jaar

Over vier jaar praten Provinciale Staten weer over de tarieven. Provinciebestuurder Van der Maas beloofde de VVD dat er dan opnieuw gekeken wordt naar de inflatiecorrectie om de tunnel eerder tolvrij te maken. 

BTW

De PVV hamerde opnieuw op de kans om het BTW-tarief van 21 prcent van de tol af te halen. Dat zou kunnen als de provincie de tunnel in eigen beheer neemt. Volgens Van der Maas wordt daarover gesproken met de belastingdienst en het ministerie van Financiën. Hij verwacht niet dat dit kabinet daar nog een besluit over neemt. In maart 2017 zijn er namelijk weer verkiezingen.