'Dood Etienne mag niet voor niets zijn geweest' (video)

'Dood Etienne mag niet voor niets zijn geweest' (video)
'Dood Etienne mag niet voor niets zijn geweest' (video) © oz
Gastles nabestaanden

Zinloos

OOSTBURG - Vijftien jaar geleden kreeg Marian Kreemers het verzoek om haar verhaal te doen op middelbare scholen in het kader van de verkeersveiligheid. Marian: "Ik heb meteen ja gezegd omdat ik heel graag iets positiefs met de dood van Etienne wilde doen. Ik wilde niet dat zijn dood zinloos was en ik hoop dat ik, door het verhaal van Etienne te vertellen, de kinderen kan meegeven hoe kwetsbaar je bent in het verkeer."
ITEM gastles nabestaanden

Minuut tot minuuut

Marian vertelt veel details tijdens haar les. Over de geboorte van Etienne, zijn hobby's, de band met zijn broer en hoe die laatste dag van minuut tot minuut is gegaan. Marian: "Ik wil de kinderen laten inzien dat het we een gewoon gezin waren en dat het een gewone dag was. Etienne is van huis vertrokken, net zoals elk kind dagelijks doet. Alleen hij kwam niet meer thuis."
© oz

Gedag zeggen

Ondertussen heeft Marian honderden kinderen haar verhaal verteld. Ze hoopt dat het effect heeft. "Ik zeg ook altijd aan het einde van de les: als ik één van jullie kan bereiken dan is Etienne zijn dood niet voor niks geweest." Kinderen vinden het verhaal wel heftig vertelt ze. "Maar ik krijg na afloop ook vaak te horen dat ze het fijn vonden en dat ze hun moeder vanaf nu gedag zullen zeggen als ze van huis weggaan."
Lees ook: Nabestaanden voor de klas voor verkeersveiligheid

Zwaar
Toch is het zwaar ook om haar verhaal steeds weer te vertellen. "Ik doe gemiddeld twee lessen op een dag. Dan wil ik als ik thuis kom nog wel eens een dutje doen. Het kost veel energie omdat je die bewuste dag weer herbeleefd. Toch ga ik ermee door omdat het ook wel heel prettig is om zo nog met hem bezig te zijn."