'Dit kan elke Zeeuw 500 euro gaan kosten' (video)

'Dit kan elke Zeeuw 500 euro gaan kosten' (video)
'Dit kan elke Zeeuw 500 euro gaan kosten' (video) © OZ
Volksraadpleging kerncentrale (online)
MIDDELBURG - Slecht plan
Maar dat is geen goed idee, want als het mis gaat, moeten de bijna 400.000 Zeeuwen de rekening betalen, zeggen de actievoerders. De kerncentrale draait met fors verlies en dreigt heel Delta naar beneden te trekken. Zeeuwse overheden willen met een garantstelling van 200 miljoen euro te hulp schieten om zoveel mogelijk banen te behouden. Maar dat vinden de actievoerders een slecht plan.
Goed geld naar kwaad geld
Actievoerder Ollo Feenstra: "Die 200 miljoen euro kan over drie jaar op zijn. En wat dan? Dan moet er misschien weer 100 miljoen heen. Dat is goed geld naar kwaad geld gooien."
Referendum
De actiegroep heeft 6000 handtekeningen nodig om het verzoek voor een referendum op de agenda van Provinciale Staten te krijgen. Die handtekeningen verzamelen ze via hun website. Ook zijn er lijsten verspreid bij verschillende winkels waar mensen kunnen tekenen. Inmiddels steunen bijna 2000 mensen het verzoek om een referendum te houden. 
Initiatiefnemers volksraadpleging
Initiatiefnemers volksraadpleging © OZ
Kerncentrale
De actievoerder benadrukken dat ze niks tegen Delta of de kerncentrale hebben. Actievoerder Kees Delleggen: "De kerncentrale kan wat mij betreft gewoon doordraaien als alles veilig is en als er niet teveel verlies wordt geleden. Dat verlies moet door anderen worden oplost. Niet met geld van de Zeeuwse bevolking."
Gemeenschapsgeld
Ook Feenstra zegt dat het niet om Delta of de kerncentrale op zich gaat. "Het gaat wel om gemeenschapsgeld. Het risico dat het mis gaat is te groot. Als de borgstelling van 200 miljoen euro moet worden terugbetaald, wie draait er dan voor op? Wij zijn met z'n allen de provincie, dus..."
Kritiek
Toen de actie voor een referendum in het nieuws kwam, hield de actiegroep zich onbereikbaar voor commentaar. Dat kwam ze zo op veel kritiek te staan. Maar volgens Feenstra voeren ze niks mysterieus in hun schild: Deze actie heeft iets vriendelijks en eenvoudigs. We hebben niks te verbergen."
Regentesk
Als de actiegroep genoeg handtekeningen heeft verzameld, hebben Provinciale Staten het laatste woord. Maar uit een rondgang langs politieke partijen blijkt dat een meerderheid zo'n referendum niet ziet zitten. Die houding noemt Feenstra 'regentesk'. Zij blijft hopen dat de Zeeuwse volksvertegenwoordigers wel willen luisteren naar de stem van het volk.
Handtekeningenlijst voor referendum
Handtekeningenlijst voor referendum © OZ