'Zorg van de toekomst, maar steeds strijd om budget (video)

'Zorg van de toekomst, maar steeds strijd om budget (video)
'Zorg van de toekomst, maar steeds strijd om budget (video) © oz
Zorgmaten online
GOES - Steeds hetzelfde gezicht
Zorgmaten is een zorgonderneming van vier verpleegkundigen die patiënten aan huis verzorgen. De vier kennen geen vaste werktijden, maar komen langs als het nodig is, ook in de weekenden, 's avonds en 's nachts. Zo hebben patiënten steeds dezelfde verpleegkundige aan bed. Het wordt de zorg van de toekomst genoemd: kleinschalig en op maat.
Drie keer goedkoper
De vier verpleegkundigen werken naar eigen zeggen drie keer zo goedkoop als een grote thuiszorgorganisatie. Doordat zij patiënten zo nauwgezet volgen, kunnen ze met minder uren zorg toe. Maatwerk maakt volgens de dames de zorg goedkoper. Daarbij heeft de kleine onderneming geen kantoor met personeel. Er wordt thuis vergaderd, aan de keukentafel.
© oz

Beperkt budget

Alle zorgverzekeraars geven de Zorgmaten in Goes maar een beperkt budget per jaar. Komen er meer aanvragen van patiënten, moeten zij bij de verzekeraars vragen om extra vergoeding. Tot nu toe hebben de verpleegkundigen nog geen patiënten hoeven te weigeren en hebben verzekeraars de extra patiënten alsnog vergoed. Maar strijd om het jaarbudget is er elk jaar. Is het afgesproken aantal uren zorg al gegeven, dan wil een zorgverzekeraar patiënten liever onderbrengen bij zorgverleners die nog uren over hebben.
Reactie van Yvonne Hijnen, manager Zorginkoop van CZ:
Reactie CZ op verhaal Zorgmaten
© oz
De hele tijd wind tegen
Volgens Zorgmaten is er maar weinig waardering voor die 'zorg van de toekomst'. Ieder jaar weer moet worden gestreden om het budget met zorgverzekeraars. "Als je dan hoort over de stijging van de zorgpremies, dan denk ik dat de verzekeraars vast op zoek gaan naar een goedkoper aanbod", zegt Margreet Roijers van Zorgmaten, "En dat vind ik heel raar: ze zouden ons moeten omarmen, maar in plaats daarvan krijgen we de hele tijd de wind tegen."