'Lees vooral de bijsluiter van borstimplantaten' (video)

'Lees vooral de bijsluiter van borstimplantaten' (video)
'Lees vooral de bijsluiter van borstimplantaten' (video) © Omroep Zeeland
Borstimplantaten 2

Niet onveilig

VLISSINGEN - Toch is het niet onveilig om borstprothesen te nemen, zegt Goossens, die onder meer werkt bij het ADRZ en ZorgSaam. Volgens hem is het vooral belangrijk dat mensen die om reconstructieve of esthetische redenen voor borstimplantaten kiezen, goed worden voorgelicht. Zo krijgt iedere patiënt de chirurgische bijsluiter.

'Altijd risico's'

"Het is van belang dat u zich realiseert dat siliconenimplantaten lichaamsvreemde producten zijn. Aan het implanteren daarvan zijn altijd risico's verbonden, ook wanneer de operatie met de vereiste zorgvuldigheid wordt uitgevoerd", staat in de bijsluiter. "Verder is van belang dat u er rekening mee houdt dat zich in de toekomst ook risico's voordoen, die op het moment van uw operatie nog niet bekend waren, hoewel er wel veel wetenschappelijk onderzoek is verricht."
© Omroep Zeeland

Scheuren

De PIP-implantaten van de Franse producent Poly Implant Protheses hebben de afgelopen jaren veel ophef veroorzaakt. In 2010 werd bekend dat de gebruikte siliconengel niet deugde en de kans op scheuren groter is dan bij andere implantaten. Toen dit aan het licht kwam, zijn de PIP-implantaten direct uit de handel genomen. De borstimplantaten waren op dat moment echter al bij honderdduizenden vrouwen geplaatst.

Nooit één PIP-implantaat

In Zeeland is er volgens Dennis Goossens nooit één PIP-implantaat geplaatst, maar dat wil niet zeggen dat er geen Zeeuwen met PIP-implantaten zijn. "Die zijn er zeker. Ze hebben bijvoorbeeld bij de zuiderburen een borstvergroting laten uitvoeren. Wij hebben bij verschillende mensen die PIP-implantaten verwijderd."
Borstimplantaten 3

Geen reden tot zorg

De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen zegt in een verklaring dat er erg veel onderzoek is gedaan naar borstprothesen en dat daaruit niet gebleken is dat het gebruik onveilig zou zijn en dat er vooralsnog geen reden is om de huidige praktijk aan te passen. "De NVPC benadrukt dat er geen reden is tot zorg of onrust bij vrouwen met borstprothesen."