Varenkweker Vitro Plus Zeeuwse pionier van 2016 (video)

Varenkweker Vitro Plus Zeeuwse pionier van 2016 (video)
Varenkweker Vitro Plus Zeeuwse pionier van 2016 (video) © OZ
Zeeuwse PioniersPrijs

Varens en sla

MIDDELBURG - Vitro Plus is wereldmarktleider op het gebied van weefselkweek varens. Bijna tachtig procent van de varens wereldwijd komt uit Zeeland. Vitro Plus past de kweekmethode van de varens sinds enige tijd ook toe op groenten en kruiden. Dochteronderneming ViVi heeft een kweekfaciliteit gebouwd waar onder led-licht een krop sla gekweekt kan worden zonder bestrijdingsmiddelen en met slechts een halve liter water in plaats van de gebruikelijke veertig. De sla wordt al verkocht in restaurants.

Voedseltekorten

Volgens de jury kan de kweekmethode van Vitro Plus de high-tech oplossing zijn voor wereldwijde voedseltekorten. Daarmee bewijst het bedrijf dat Zeeland een stempel drukt op de wereld. Het bedrijf won al eerder prijzen met de kweekmethode, terwijl de meeste Zeeuwen nog nooit van Vitro Plus of ViVi hebben gehoord.
Lees ook: Twee winnaars bij Innovatieprijs Emergo

Dubbel prijs

De Zeeuwse PioniersPrijs, bestaande uit onder meer een oorkonde, een Zeeuws kunstwerk van Henk Vierveijzer en een geldbedrag van 5.000 euro, werd in ontvangst genomen door de directeuren John Bijl en Ard Stoutjesdijk. Ook de publieksprijs werd gewonnen door Vitro Plus / ViVi. Via de website van Omroep Zeeland bracht het publiek de meeste stemmen uit op het bedrijf uit Burgh-Haamstede.
Zeeuwse Pioniersprijs
Zeeuwse Pioniersprijs © oz
Genomineerden
De andere vier genomineerden voor de Zeeuwse PioniersPrijs 2016 waren producent van innovatief licht pantsermateriaal AllPlast uit Tholen, de Digitale Schoolpas, een app die de schoolpas vervangt van Foto Verschoore uit Vlissingen, producent van moderne en verantwoorde vleesproducten en vleesvervangers Meatless uit Goes en milieuvriendelijke producent van biologische mosterd en sauzen TonS Mosterd uit Zierikzee.
Vierde keer
De Zeeuwse PioniersPrijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen door De Zeeuwse Connectie. Eerdere winnaars waren de Zilte Academie Zeeland, OOS International uit Serooskerke en Appelaere uit Waterlandkerkje.