'Hoogradioactief afval opslaan in kerncentrale'

'Hoogradioactief afval opslaan in kerncentrale'
'Hoogradioactief afval opslaan in kerncentrale' © OZ
kerncentrale in Borsele
kerncentrale in Borsele © OZ

Uit heel Europa

BORSSELE - Als deze suggestie na onderzoek realistisch blijkt, kan de kerncentrale zo gauw mogelijk dicht en geschikt worden gemaakt voor opslag. Dan kan hoogradioactief afval uit heel Europa in de centrale worden opgeslagen. "Daar kan Delta geld mee verdienen zodat andere onderdelen van Delta behouden blijven, inclusief het personeel", zegt fractievoorzitter Ellen de Neef.
opslag kernafval
Zwaar weer
Ze wijst erop dat Delta, samen met RWE eigenaar van de kerncentrale, momenteel in erg zwaar weer zit. Door de splitsingswet en de lage tarieven op de energiemarkt blijkt de centrale een blok aan het been van Delta. "Het Rijk is niet van plan om de kerncentrale over te nemen of extra kapitaalinjecties te geven en daardoor betere kansen te creëren voor Delta."
Honderden jaren
De kerncentrale is in haar ogen zeer geschikt voor de opslag van hoogradioactief afval. "De zogenaamde 'hete' delen van de centrale zijn bij de bouw al ontworpen om ongewenste straling tegen te houden. Hoog radioactief afval zou zelfs nagenoeg 'bloot' kunnen worden opgeslagen. Want de centrale is zo robuust gebouwd dat hij nog honderden jaren geschikt is en gemonitord kan worden door vele generaties na ons."
Ministerie
Provinciaal belang Zeeland heeft het plan verstuurd naar een groot aantal instanties in Zeeland en daarbuiten. Afschriften zijn onder meer verzonden aan het ministerie van Economische Zaken, EPZ, Gedeputeerde Staten, de COVRA en de lokale politie in Terneuzen.