De grootste offerkuil uit de IJzertijd lag bij Grijpskerke

De grootste offerkuil uit de IJzertijd lag bij Grijpskerke
De grootste offerkuil uit de IJzertijd lag bij Grijpskerke © OZ
Offerpotten SCEZ lijk
MIDDELBURG - Grootste vondst
De potten dateren van 185 jaar voor Christus. Het was de grootste vondst in een veengebied in het Noordwesten van Europa. Dat offerritueel moet hebben plaatsgevonden na een belangrijke gebeurtenis. "We denken aan een natuurramp. Het lijkt erop dat deze mensen dit offer hebben gedaan om de bovennatuurlijke krachten gunstig te stemmen, zodat ze daarna hun boerenleven weer konden voortzetten", zegt archeoloog Robert van Dierendonck van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).
Stuk van een lijk
Tussen het materiaal zat het ook het bekkenvaneen man "Het is uitgesneden uit een al ontbindend lichaam. We denken dat het hiertussen is gelegd als vruchtbaarheidssymbool, als hoop voor een vruchtbare toekomst", zegt Van Dierendonck.  Andere opmerkelijke vondsten zijn een vergiet, braadspitten en aangekoekte voedselresten waaruit blijkt dat er rundvlees en groenten waren gegeten. 
Offerpotten SCEZ vergiet

Onderzoek gaat door

In het depot in Middelburg staan ruim zestig dozen met materiaal uit de offerkuil. Het onderzoek gaat door, want het leidt vast en zeker tot veel meer wetenswaardigheden. Volgens Van Dierendonck is het uniek dat het publiek de potten, het stuk skelet en ander materiaal morgen van dichtbij kan bekijken. Want vanwege de Nationale Archeologiedagen houdt SCEZ dan open dag.