'Tweede kernopslag gaat tientallen miljoenen kosten'

'Tweede kernopslag gaat tientallen miljoenen kosten'
'Tweede kernopslag gaat tientallen miljoenen kosten' © OZ
© oz
OOST-SOUBURG - Onderzoek
Codée reageert daarmee op de wens van Provinciaal Belang Zeeland in de gemeenteraad van Terneuzen. Die partij wil onderzoeken of de kerncentrale in Borssele na sluiting kan worden gebruikt voor het opslaan van radioactief afval.

Komende honderd jaar

"In de jaren 80 zijn afspraken gemaakt," zegt Codée. "Al het kernafval in Nederland moet de komende honderd jaar op één plek worden opgeslagen, is toen besloten. Mede om de opslag van het afval onder controle te houden."
Hans Codée over kernafval
Speciaal ingericht
De COVRA heeft een speciaal gebouw (Habog) dat speciaal is ingericht voor het opslaan van kernafval. "Een tweede plek inrichten kost ook nog eens extra bewaking en meer mensen, ook al staat de kerncentrale dichtbij", vervolgt Codée.
Eén centrale plek
Op de vraag of er een plek moet komen waar al het Europese kernafval wordt opgeslagen antwoordt Codée positief. "Dan niet op één plek, want dat is logistiek niet handig, maar wel op twee tot drie plekken. Op dit moment slaat iedere Europese lidstaat zelf kernafval op. Luxemburg bijna niets en Frankrijk juist heel veel. Door het op een drietal plekken op te slaan zou je een fantastische oplossing kunnen creëren."
Weinig draagvlak
Die centrale plekken voor de opslag van kernafval is wel toekomstmuziek. Volgens Codée is er op dit moment te weinig draagvlak, omdat het opslaan van het hoogradioactief afval uit andere landen vaak gevoelig ligt.