'Te veel lege winkels, dus nieuwe aanpak nodig'

'Te veel lege winkels, dus nieuwe aanpak nodig'
'Te veel lege winkels, dus nieuwe aanpak nodig' © André Vermeulen uit Goes.
Lege winkelstraat in Terneuzen
Lege winkelstraat in Terneuzen © Paul van Es uit Terneuzen
MIDDELBURG - Foto: Paul van Es uit Terneuzen

Verdubbeld

De winkelleegstand in heel Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Landelijk bestaat ruim 10 procent van het totale winkeloppervlak uit leegstaande winkels, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Vloeroppervlak

In Vlissingen gaat het bij 16 procent van het vloeroppervlak van winkels om leegstand. Daarna volgen Goes met 12 procent en Noord-Beveland met 11 procent. De overige Zeeuwse gemeenten zitten op of onder het landelijk gemiddelde van 10 procent. 

Minste leegstand

De minste leegstand is er in de gemeente Reimerswaal, daar is maar 3 procent van het vloeroppervlak leegstaand. Daarna volgt Borsele met 4 procent. Tholen, Veere en Hulst staan samen op de derde plaats met 5 procent. In de middenmoot staan Sluis, Terneuzen, Schouwen-Duivenland, Middelburg en Kapelle met respectievelijk 10, 9, 8, 7 en 6 procent. 

— Jo-Annes de Bat (@JoAnnesdeBat)
">

Overeenkomst

Provinciebestuurders hebben over de aanpak van winkelleegstand woensdagmiddag een overeenkomst getekend met minister Kamp. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat tekende namens Zeeland.

Ondersteunen

Om de winkelleegstand terug te dringen, willen de provincies de gemeenten gaan ondersteunen bij het wegwerken van overcapaciteit. Ook willen ze gemeenten in onderling overleg locaties voor winkels laten kiezen.

Aantrekkelijk houden

De provincie werkt samen met de vier grootste steden in Zeeland, onder leiding van Goes, aan het aantrekkelijk houden van de binnensteden. De provincie ondersteunt de samenwerking op verschillende manieren. Onder meer door het delen van kennis over de ontwikkelingen in de sector, door ondernemers en vastgoedeigenaren bij elkaar te brengen, door Europese subsidiemogelijkheden te benutten en door succesvolle acties uit te breiden naar andere gemeenten.