Schouwen-Duivenland zit even krap bij kas

Schouwen-Duivenland zit even krap bij kas
Schouwen-Duivenland zit even krap bij kas © OZ
Gemeentehuis van Schouwen-Duiveland in Zierikzee
Gemeentehuis van Schouwen-Duiveland in Zierikzee © OZ

Bewonersaantal

ZIERIKZEE - De komende jaren ontvangt de gemeente 2,5 miljoen minder uit Den Haag. Dat komt onder meer doordat stacaravans niet meer meetellen voor het bewonersaantal. Het bewonersaantal bepaald deels de hoeveelheid geld die een gemeente ontvangt. Ook bezuinigt het Rijk op jeugdzorg.

Keuzes

Er is minder geld, dus de gemeente heeft keuzes moeten maken. Zo komt er geen onderzoek naar nieuwbouw voor poppodium Brogum. Ook is er geen geld voor de ontwikkeling van de Schelphoek. Wel komt er nog steeds een aanlegsteiger bij het Watersnoodmuseum en ook voor de nieuwbouw van Pontes Pieter Zeeman wordt er nog steeds geld uitgetrokken.

Opknapbeurt

Verder is er ook nog steeds geld voor een opknapbeurt voor het gemeentehuis. Op de titaniumgevel zit een groene aanslag. Dat komt door weersomstandigheden en vervuilde lucht. De gemeente heeft aangekondigd de gevel voor ruim een ton te gaan opknappen. Het is het eerste grote onderhoud sinds de oplevering van het gemeentehuis in 2001. Na de opknapbeurt kan het er volgens de gemeente weer jaren tegenaan.

Negatief jaarsaldo

De komende twee jaar verwacht de gemeente een negatief jaarsaldo, in 2017 gaat het om 9,5 ton en in 2018 denkt de gemeente 55 mille in de min te staan. Dat wil de gemeente dekken vanuit de algemene reserve. Na die jaren moet het financieel weer gaan aantrekken, denkt de gemeente.

Miljoen over

Vanaf 2020 krijgt de gemeente namelijk meer geld uit het gemeentefonds, 1,7 miljoen per jaar meer om precies te zijn. Al in 2019 verwacht de gemeente zes ton over te houden en in 2020 denkt de gemeente een miljoen over te houden op de jaarbegroting.