Graf delven: Guus wil niet anders (video)

Graf delven: Guus wil niet anders (video)
Graf delven: Guus wil niet anders (video) © OZ
Beheerder begraafplaats
VLISSINGEN - Geen jongensdroom
Op 'zijn' begraafplaatsen is Van Driel elke dag bezig met overledenen. Het is niet zijn jongensdroom, maar nu zou Van Driel niet anders meer willen. Zelf noemt ie zich overigens niet beheerder, maar 'gewoon' grafdelver.

Hond


Guus van Driel en zijn rechterhand Tom Vleugel maken soms rare dingen mee op de Noorderbegraafplaats. Zo verdwijnen er met enige regelmaat bloemen en planten van graven. Bezoekers hebben ook wel eens moeite met de geldende regels op de begraafplaats. Ze nemen hun hond mee of fietsen over het terrein. Dat is verboden. "Als je er wat van zegt, dan krijg je 'Hou je bek!" zegt Van Driel. Grafschennis komt zelden voor. 
Guus van Driel, beheerder op de Noorderbegraafplaats
Guus van Driel, beheerder op de Noorderbegraafplaats © OZ
Islam
Vreemd vond ie ook het voorval van een moslim die wilde dat zijn overleden vader meteen zou worden begraven. Hij was naar de Noorderbegraafplaats gekomen met het stoffelijk overschot. Dat lag in een laken gewikkeld in de achterbak van zijn auto. Van Driel maakte de man duidelijk dat begraven binnen een dag, zoals de islam voorschrijft, zeker mogelijk was, maar dat de papieren natuurlijk wel in orde moesten zijn.
Moluks
Wat dat betreft is de multiculturaliteit van Nederland al lang doorgedrongen tot de Vlissingse begraafplaats. Tom Vleugel vindt dat een verademing: "Een Molukse begrafenis bijvoorbeeld is heel anders dan wat we meestal meemaken. Mensen zingen, dansen, het is ontspannen, niet zo stijf allemaal." 
Beheerder begraafplaats quote helper

Menselijk

Guus van Driel begraaft overledenen, maar het zijn de nabestaanden die voor hem centraal staan. Het mooie aan zijn vak vindt hij de menselijke kant. Met nabestaanden die Van Driel in de dagen na een begrafenis terugziet op de begraafplaats maakt hij dikwijls een praatje. Zij waarderen zijn belangstelling. Er zijn zelfs mensen die de Vlissingse beheerder kennen en nadrukkelijk om hem vragen bij een begrafenis. "Guus moet het doen. zeggen ze dan, " vertelt Van Driel met een glimlach.   
Noorderbegraafplaats Vlissingen
Noorderbegraafplaats Vlissingen © OZ