Debat rapport Balkenende: Krijgt Zeeland geld uit Den Haag? (video)

Debat rapport Balkenende: Krijgt Zeeland geld uit Den Haag? (video)
Debat rapport Balkenende: Krijgt Zeeland geld uit Den Haag? (video) © OZ
Kameroverleg Balkenende 1

Faillissementen

DEN HAAG - Het kabinet stelde vorig jaar een commissie in onder leiding van oud-premier Jan Peter Balkenende, om de balans op te maken van de Zeeuwse economie. De provincie had net een aantal ingrijpende faillissementen achter de rug; aluminiumsmelterij Zalco en fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost plus sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom. Die faillissementen hadden duizenden Zeeuwen direct en indirect hun baan gekost. Ook de bezuinigingen in de zorg waren in Zeeland hard aangekomen.
Hulp bij kerncentrale
Na onderzoek stelde de commissie Balkenende dat het kabinet Zeeland moet helpen met de verlieslijdende kerncentrale in Borssele. De centrale leverde vorig jaar een verlies op van 65 miljoen euro, omdat energie op de wereldmarkt op dit moment weinig opbrengt. Daardoor is eigenaar Delta in grote problemen gekomen. De meeste aandelen van Delta zijn in handen van de provincie Zeeland en de 13 Zeeuwse gemeenten, die bang zijn dat hun aandelen straks niets meer waard zijn. 
100 miljoen
De commissie Balkenende pleit daarnaast voor het instellen van een Zeeland-fonds van 100 miljoen. Het kabinet zou daarvan 25 miljoen euro voor zijn rekening moeten nemen. Uit het Zeeland-fonds kunnen allerlei nieuwe initiatieven betaald worden. 
Kameroverleg Balkenende 2

Tot nu toe teleurgesteld

Zeeuwse bestuurders zijn tot nu toe teleurgesteld over de reactie van het kabinet op het rapport van de commissie Balkenende. Minister Kamp van Economische Zaken liet in een brief weten voorlopig geen geld te geven, maar eerst echte plannen te willen zien. Daarnaast gaf de minister nog geen reactie op de oproep van de commissie, de verlieslijdende kerncentrale van Zeeland over te nemen.
SGP
De Tweede Kamer nam enkele weken geleden een motie aan van de SGP, die het kabinet opriep iets voor Zeeland te doen. Reikhalzend kijken Zeeuwse bestuurders daarom uit naar het Kameroverleg van woensdag, in de hoop dat minister Kamp van Economische Zaken en Dijsselbloem van Financiën Zeeland een helpende hand reiken.