Goes crimineelste Zeeuwse gemeente

Goes crimineelste Zeeuwse gemeente
Goes crimineelste Zeeuwse gemeente © OZ
© OZ

Strafrechtzaken

GOES - Dat blijkt uit cijfers tot en met 2015 die het CBS vandaag heeft gepubliceerd. Gekeken is naar de locatie van alle strafrechtzaken in verhouding tot het aantal inwoners, gemiddeld over de periode 2011-2015. Bij de strafzaken zijn de eventuele hoger beroepen niet meegeteld.

Absoluut

In absolute zin komen Terneuzen en Vlissingen op respectievelijk de eerste en tweede plaats, maar dat is omdat ze de meeste inwoners van Zeeland hebben. Maar verhoudingsgewijs scoort het grondgebied van Goes op bijna alle vormen van misdrijven het hoogste van Zeeland. Zie onderstaande grafiek.

Sluis

Dat geldt niet voor drugsmisdrijven en verkeersmisdrijven (gebruik het dropdown-menu om een misdrijftype te kiezen), dan is het de gemeente Sluis die verhoudingsgewijs waarover de rechter het vaakst een uitspraak moet doen. Om vergelijkingen mogelijk te maken is ook het promillage van Nederland als geheel gegeven. 

Grafiek: strafrechtzaken per gemeente

Daling

Nog sterker dan landelijk is er ook in Zeeland een daling in het aantal strafzaken. In 2015 waren er 41 procent minder Zeeuwse zaken dan in 2011. In Nederland als geheel bedroeg de daling 18 procent.

Oplossingspercentage

Het is niet duidelijk of de afname het gevolg is van een eventuele vermindering van de criminaliteit, of van iets anders. Bijvoorbeeld omdat het ophelderingspercentage van de politie in Zeeland aan het zakken is, zoals Omroep Zeeland in 2015 berichtte. Want hoe minder zaken de politie opheldert, hoe minder strafrechtzaken er kunnen worden gevoerd.