Nog geen maatregelen op de Zeeuwse kunstgrasvelden met rubber

Nog geen maatregelen op de Zeeuwse kunstgrasvelden met rubber
Nog geen maatregelen op de Zeeuwse kunstgrasvelden met rubber © Omroep Zeeland
Rubber-kunstgras-ZNO161006BT
OOST-SOUBURG - Kankerverwekkend
Over de rubberen korrels is door een uitzending van het televisieprogramma Zembla ophef ontstaan. In Zeeland zijn zeventien kunstgrasvelden waar de korrels liggen. In de reportage van Zembla wordt gesteld dat die korrels giftig en kankerverwekkend zijn. De korrels zijn gemaakt van oude autobanden. In dat rubber zitten chemicaliën, zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen, kortweg PAK's. Per voetbalveld worden zo'n 20.000 banden gebruikt. Verschillende sprekers in de uitzending van Zembla maken zich grote zorgen over die korrels en sommigen beweren dat spelers kanker hebben gekregen door het rubber.
Bekijk: Uitzending Zembla: Gevaarlijk Spel

Er zijn alternatieven
Veel gemeenten, ook in Zeeland, hebben bij de aanleg van kunstgrasvelden voor rubber gekozen. Vooral omdat het goedkoper is. Dat zegt ook Joost Schuijs uit Heinkenszand. Hij heeft een bedrijf die kunstgrasvelden aanlegt. "We weten al langer dat rubber niet het meest ideale middel is om mee te werken en daarom zijn er ook alternatieven bedacht zoals kurk." 

Telefoon roodgloeiend
Schuijs kwam ook aan het woord in de uitzending van Zembla. Zijn telefoon stond vandaag roodgloeiend. Schuijs: "Gemeenten, verenigingen, verontruste ouders, ze bellen allemaal. Maar ik ben blij dat de discussie nu gevoerd wordt. Dat is echt hard nodig."
Paniekvoetbal
Wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle wil 'geen paniekvoetbal spelen'. In zijn gemeente liggen ook velden met de omstreden korrels. Herselman: "Dat we er iets mee moeten is duidelijk, maar ik vind het nog te prematuur om het rubber te vervangen. We moeten ook niet vergeten dat kurk een stuk duurder is." Volgens Herselman is er maandag een gesprek tussen het RVIM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), de KNVB en de Vereniging van Sport en Gemeente, die de gemeenten zullen adviseren.
Kurk
HSV Hoek heeft ook een veld met rubberen korrels. Volgens een woordvoerder van de gemeente Terneuzen is er overleg met de club. "We zijn met elkaar in gesprek hoe we hier mee om moeten gaan. Als de volksgezondheid in gevaar komt, moeten we overstappen naar kurk."
Onderzoek
In 2008 is er door het RIVM onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Uit de resultaten kwam naar voren dat de korrels niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Daar wordt nu dus aan getwijfeld. Inmiddels is er door de Europese Commissie aan het EHCA (European Chemicals Agency) opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de samenstelling van rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid. De resultaten van het onderzoek worden rond februari volgend jaar verwacht.