Ex-vluchteling: 'Het is hier klein, maar fijn' (video)

Ex-vluchteling: 'Het is hier klein, maar fijn' (video)
Ex-vluchteling: 'Het is hier klein, maar fijn' (video) © OZ
Nieuwe huisvesting Graaf Mauritshuis

Klein maar fijn

MIDDELBURG - Imad woont op de tweede verdieping van het pand. Hij woont in een kleine kamer, waar net twee kleine bankjes inpassen. Hier moet hij koken, eten en douchen. Boven zijn badkamer is een ruimte gemaakt om te slapen.  "Ik ben heel erg blij met mijn eigen plek. Klein is het hier wel, maar ik heb genoeg ruimte", vertelt Imad. 

Samenwonen

Op dit moment wonen er nog 14 anderen in het huis. "Er komen een paar uit Iran, verder komt iedereen uit Syrië. Dat is aan de ene kant fijn, want we kunnen makkelijk met elkaar praten. Aan de andere kant is het lastig, omdat je niet zo snel met Nederlanders om gaat en daardoor de taal ook minder snel leert."
Creatief
Op de verdieping van Imad woont ook zijn zwager en buurman Nabil. "Hij krijgt een huis samen met zijn vrouw, omdat ze gaan trouwen en binnenkort een kindje verwachten. Het is goed van de gemeente dat ze alleenstaanden tijdelijk hier laten wonen, totdat familie er is of ze een gezin beginnen", vindt Imad. Zijn zwager Nabil gaat binnenkort samenwonen met zijn vrouw die in verwachting is van hun eerste kindje. "Zij hebben nu een echt huis gekregen. Prima, want zij hebben het meer nodig dan ik."
© OZ
Nieuwe manieren
De dertien Zeeuwse gemeenten doen er alles aan om op tijd een huis te vinden voor de duizend vluchtelingen die onze provincie moet huisvesten. De ene gemeente doet dat door groepsgewijs te huisvesten, de andere gemeente door nieuwe huizen te bouwen. De gemeenten moeten dit jaar de helft meer vluchtelingen huisvesten. Ondanks dat staan ze er nu beter voor dan vorig jaar rond deze tijd.