Omstreden rubberkorrels weg van velden Krabbendijke

Omstreden rubberkorrels weg van velden Krabbendijke
Omstreden rubberkorrels weg van velden Krabbendijke © OZ
Rubberkorrels
Rubberkorrels © Omroep Zeeland

Geschrokken

KRABBENDIJKE - De vereniging schrok van de uitzending van Zembla en nam samen met de gemeente Reimerswaal direct maatregelen. Binnen vier weken haalt de voetbalclub alle rubberkorrels van het kunstgrasveld en vervangt het door kurk. De komende weken wordt er wel gewoon gespeeld op het veld, want er is al een tekort aan velden bij de vereniging, zegt voorzitter Peter Polderdijk.

Geen Discussie

Volgens wethouder Izak Vogelaar wil de gemeente geen discussies aan de rand van het veld. Hij wil niet dat de verantwoordelijkheid verlegd wordt naar de clubs. Vogelaar zegt in een reactie tegen Omroep Zeeland dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Spoedoverleg

De gemeente Reimerswaal en de voetbalclub kwamen donderdagavond voor een spoedoverleg bij elkaar. Krabbendijke is de enige vereniging in de gemeente met rubberkorrels. Andere verenigingen in Zeeland nemen vooralsnog geen maatregelen.
Kanker door korrels
De korrels zijn gemaakt van oude autobanden. In dat rubber zitten chemicaliën, zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen, kortweg PAK's. Per voetbalveld worden zo'n 20.000 banden gebruikt. Verschillende sprekers in de uitzending van Zembla maken zich grote zorgen over die korrels en sommigen beweren dat spelers kanker hebben gekregen door het rubber.
© Omroep Zeeland
Gewoon doorspelen
Het landelijke advies van de KNVB en het RIVM is gewoon doorspelen. Wel wordt er de komende maanden verder onderzoek gedaan naar de rubberkorrels. Het RIVM verwacht, op basis van de bestudeerde informatie, niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Volgens de KNVB en het RIVM is er daarom nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.
Verder onderzoek
Het RIVM concludeert dat er PAK's uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, maar zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat dit leidt tot een gezondheidsrisico's. Wel heeft het RIVM aanbevolen om alle nieuwe informatie te evalueren. Het is volgens het RIVM dan ook goed dat het European Chemical Agency (ECHA) in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doet naar de risico’s van rubbergranulaat. De uitkomsten hiervan worden begin 2017 verwacht.