'Mijn roofvogels bedreigen inheemse soorten niet' (video)

'Mijn roofvogels bedreigen inheemse soorten niet' (video)
'Mijn roofvogels bedreigen inheemse soorten niet' (video) © omroep zeeland
Uielenman

Roodwangschildpad

RILLAND - Sinds deze zomer zijn zo'n veertig exotische planten en dieren verboden, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de inheemse soorten. De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld van planten en dieren die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit, zoals exotische rivierkreeften en de roodwangschildpad.
Bekijk hier de lijst van alle verboden exotische planten en dieren

Verdrongen of verjaagd
Invasieve exoten zijn planten en dieren die door de mens bewust of onbewust naar Nederland zijn meegenomen en zich zelfstandig kunnen handhaven in de natuur en daar schade veroorzaken. Schade ontstaat bijvoorbeeld doordat deze exotische planten en dieren zo snel groeien dat de binnenlandse soorten worden verdrongen of verjaagd waardoor de kans bestaat dat deze uitsterven.

© omroep zeeland

Wetenschappelijk onderzoek

De verboden dierenlijst heeft gevolgen voor bedrijven, zoals Tropical Zoo in Kwadendamme waar ze de 'verboden' waterschildpadjes en waterhyacinten hebben. Maar dus ook voor particulieren. Er is inmiddels een lobby van dierenhouders op gang die probeert de politiek op andere gedachten te brengen. Zij vinden dat de Europese Unie beter wetenschappelijk onderzoek moet doen naar de schadelijkheid van exotische planten en dieren. Bovendien is de situatie in Zuid-Europa niet te vergelijken met Noord-Europa, terwijl dezelfde regels gelden.
© omroep zeeland

Langer en langer

De EU heeft een database vol met planten en dieren die hier niet zouden thuishoren. Die zijn nu nog niet verboden, maar vallen in de categorie 'hoog risico'. De vrees onder dierenhouders is dat de lijst waar nu 37 planten en dieren op staan, langer en langer wordt.