Heros wil miljoenen van de provincie

Heros wil miljoenen van de provincie
Heros wil miljoenen van de provincie
© Omroep Zeeland

Schadeclaim voorbarig

MIDDELBURG - De provincie en Boskalis hebben deze week een dagvaarding ontvangen van Heros. Verantwoordelijk gedeputeerde Harry van der Maas noemt de schadeclaim voorbarig en niet netjes. Volgens hem is de kans groot dat de bodemas alsnog gebruikt wordt voor het nieuwe kruispunt van de Sloeweg met de Bernhardweg en de Westerscheldetunnelweg.
Binnenkort besluit
Het provinciebestuur neemt binnenkort een besluit over dat kruispunt. Als er drie nieuwe viaducten worden gebouwd - de zogenoemde stervariant- is er veel bodemas nodig voor het ophogen van de weg. Als het een kruispunt met rotondes wordt, de zogenoemde Haarlemmermeervariant, dan is er minder bodemas nodig. Bodemas is een zwart, zandachtige materiaal dat veel gebruikt wordt als fundering en bij het ophogen van wegen. 
Lees ook: Heros verandert afval in beton

Timing is onbegrijpelijk
Van der Maas noemt de timing van de schadeclaim onbegrijpelijk. "We staan juist nu op het punt een besluit te nemen over het kruispunt en ik heb al aangegeven dat de kans groot is dat we de bodemas die bij Heros is opgeslagen, gaan gebruiken.''

Laatste stukje asfalt voor nieuwe Sloeweg
Laatste stukje asfalt voor nieuwe Sloeweg © OZ
Aansprakelijkheid niet aan de orde
Bovendien wijst de gedeputeerde alle aansprakelijkheid voor de schade van Heros van de hand. "Als provincie nemen wij besluiten over nieuwe infrastructuur. De aannemer bepaalt of en hoeveel bodemas er nodig is. Dus de claim hoort niet naar ons adres gestuurd te worden."
Formele procedure
De provincie heeft een advocaat in de arm genomen om het proces voor te bereiden. Heros is eerder al uitgenodigd voor informeel overleg met de provincie. Maar het bedrijf heeft via een advocaat laten weten geen interesse te hebben in een informeel gesprek. Heros geeft de voorkeur aan de formele weg, zo heeft het bedrijf uit Sluiskil aan de provincie laten weten.