Giftige korrels of niet, de bal rolt (video)

Giftige korrels of niet, de bal rolt (video)
Giftige korrels of niet, de bal rolt (video) © Omroep Zeeland
voetbal kunstgras RCS

Gewoon voetballen

OOST-SOUBURG - Een van de verenigingen waar zaterdag de bal ook op het kunstgras rolde, was RCS in Oost-Souburg. Volgens jeugdtrainer Hans van Eenennaam kan dat ook. "Zowel de KNVB als de gemeente Vlissingen hebben aangegeven dat voetballen op kunstgras kan. Wie zijn wij, als RCS, om anders te beslissen?" Wel wil de voetbalvereniging met de gemeente kijken of de korrels op korte termijn vervangen kunnen worden. 
Vragen van ouders
Voor de zekerheid heeft RCS de twee tegenstanders die zaterdag op het Souburgse kunstgras waren ingedeeld, eerder deze week gebeld. Beide verenigingen bleken er geen problemen mee te hebben. Evenals de eigen leden. Bij RCS worden ook de doordeweekse trainingen op het kunstgrasveld gehouden "Er zijn wel wat vragen binnengekomen, vooral van ouders met jonge kinderen. Slechts enkelen hebben aangegeven dat hun kind niet meer op kunstgras mag."

Commotie
Over de rubberen korrels is deze week door een uitzending van het televisieprogramma Zembla ophef ontstaan. In Zeeland zijn zeventien kunstgrasvelden te vinden waar zulke korrels liggen. 
© Omroep Zeeland
Kankerverwekkend
In de reportage van Zembla wordt gesteld dat de korrels op kunstgrasvelden giftig en kankerverwekkend kunnen zijn. De korrels zijn gemaakt van oude autobanden. In dat rubber zitten chemicaliën, zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen, kortweg PAK's. Per voetbalveld worden zo'n 20.000 banden gebruikt. Verschillende sprekers in de uitzending van Zembla maakten zich grote zorgen over die korrels en sommigen beweren dat spelers kanker hebben gekregen door het rubber.