Gaat Zeeuwse kweeksla de wereld redden? (video)

Gaat Zeeuwse kweeksla de wereld redden? (video)
Gaat Zeeuwse kweeksla de wereld redden? (video) © OZ
Zeeuwse PioniersPrijs internet 2

Iedereen kan telen

BURGH-HAAMSTEDE - Het bedrijf heeft een krop sla ontwikkeld die in z'n verpakking groeit, van zaadje tot krop. Een proces dat helemaal vanzelf gaat, teeltkennis is niet nodig en bestrijdingsmiddelen zijn ook niet meer nodig. En daar komt nog eens bij dat deze krop 800 milliliter in plaats van 4 liter water nodig heeft. Dat betekent dus dat met deze techniek iedereen, waar dan ook ter wereld, voedsel kan kweken zonder teeltkennis.

De wereld veranderen

De krop sla is ook nog eens erg schoon, je kunt hem zo uit de verpakking eten. Volgens directeur John Bijl zijn de mogelijkheden met de techniek eindeloos en hij heeft er dan ook hoge verwachtingen van: "Het product is uniek in z'n soort en gaat de wereld een beetje veranderen, daar ben ik van overtuigd." 
© OZ

Wereldvoedselprobleem

De Verenigde Naties voorspellen vanaf 2050 een groot wereldvoedselprobleem. De wereld heeft dan waarschijnlijk twaalf miljard bewoners en de oppervlakte om voor al die mensen voedsel te kweken is er niet. Alternatieve manieren om voedsel te kweken zijn daarom erg belangrijk.

Pionieren

VitroPlus begon met het kweken van varens. Dat was niet zonder succes, tachtig procent van de varens wereldwijd komt inmiddels uit Burgh-Haamstede. Het leverde VitroPlus al twee keer de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo op. "Wat we met varens kunnen, kunnen we misschien ook met groentes", vroeg men zich bij het bedrijf af. Dochteronderneming Vivi werd opgericht en het pionieren begon. 

Experimenteren

Na zes jaar experimenteren is het resultaat nu de kropsla die uit zichzelf in de verpakking groeit, zonder menselijke bemoeienis. In onderstaande video van het bedrijf wordt het proces uitgelegd. 

pioniersprijs youtube