De wederopstanding van Johan Robesin (video)

De wederopstanding van Johan Robesin (video)
De wederopstanding van Johan Robesin (video) © OZ
De wederopstanding van Johan Robesin (online)

Bij de laatste verkiezingen kreeg u niet genoeg stemmen. Wat heeft dat met u gedaan?

NIEUW NAMEN - "Daar was ik helemaal kapot van. Daar zat ik helemaal stuk door. Maandenlang heeft dat nog aan me gevreten. Ik zat in de put. Ik probeerde te begrijpen wat ik die maanden daarvoor had gedaan. Dat was het zwaarste."

Wat is er toen misgegaan?

"Als ik terugkijk, had ik moeten stoppen toen de Partij voor Zeeland mij niet meer wilde. Ik had geen nieuwe partij moeten oprichten. Dat heb ik verkeerd ingeschat. Ooit kreeg ik het advies van CDA-prominent Huib Eversdijk: 'Johan, dat heilige vuur van jou dat heeft een politicus nodig. Maar weet op tijd je verlies te incasseren.' En dat heb ik niet gedaan. Dat zit me nog het meeste dwars."

Hoe was de periode na de verkiezingen voor u?

"Dat was een beroerde periode. Je probeert het te begrijpen. We staan nu in de Hedwigepolder, daar heb ik altijd als een tijger voor gevochten. Dat was mijn houvast om terug in Provinciale Staten te komen. Ik dacht dat het de Zeeuwen niet uit zou maken van welke partij ik was. Ik dacht: Ze kiezen voor Robesin. Maar nee, dat hebben ze niet gedaan. Dat heb ik overschat. Feit is dat de Zeeuwen mij niet hebben teruggewild als Statenlid. En dat begrijp ik nog steeds niet. Want ik heb alleen maar geknokt voor hun belangen."
Hedwigepolder
Hedwigepolder © OZ
Maar nu is uw oude strijdlust weer terug. Hoe is dat gebeurd?
"Even was daar het zwarte gat en ik had moeite om eruit te klimmen. Maar toen dacht ik: Wacht! Hoe kun je nu de Hedwigepolder in de kast schuiven en doen alsof je daar nooit iets mee gedaan hebt? Toen dacht ik: Potverdomme, ik ga er nog eens volle bak tegenaan. Nu niet als politicus maar als bezorgde burger."
Wat doet u als bezorgde burger om ontpoldering tegen te houden?
"Er is wereldwijd een beweging gaande in het internationaal strafrecht. Daar wordt nu heel scherp gekeken naar het vernietigen van dit soort eco-stelsels. Dit vernietigen is volgens het nieuwste internationaal strafrecht een misdaad tegen de menselijkheid. Mensen van hun land afjagen is een misdaad tegen de menselijkheid. Ecocide is net zo erg als genocide. Het vernietigen van een regenwoud is net zo erg als het vernietigen van de Hedwigepolder."
Robesin in gesprek met boeren Hedwigepolder
Robesin in gesprek met boeren Hedwigepolder © OZ
Hoe voert u actie?
"Ik ben met een groepje mensen de actiegroep Noodklok Hedwige gestart. Het is een paar minuten voor twaalf. We moeten zorgen dat de Hedwigepolder weer op de politieke agenda komt te staan. Daarom houden we een digitale handtekeningen actie en zo'n 1500 mensen hebben inmiddels getekend."
Wat gebeurt er met die handtekeningen?
"Die handtekeningen willen we aanbieden aan de regeringsleiders in Brussel en Den Haag. We willen dat op een ludieke manier doen. Misschien gaan we met de Hertogin Hedwige en haar hofhouding naar Den Haag. We willen het op een vriendelijke maar duidelijke manier terug op de agenda krijgen."
En u schrijft een boek...
"Ik ben bezig met een bundeling van columns die ik heb geschreven. Een weergave van alles wat er sinds 1996 rond de Hedwigepolder is gebeurd. Ik wil vooral de slechtigheid, de listigheden en de manipulatie achter het hele dossier laten zien. Het boek wordt geïllustreerd met potloodtekeningen en zwart-witfoto's. De titel wordt: Gesol met een polder, wennen doet het nooit. Hopelijk verschijnt het boek dit jaar nog."
Wat is dat toch met Johan Robesin en de Hedwigepolder die elkaar niet los kunnen laten?
"Ik ben een beetje verliefd geworden op de Hedwigepolder. Het is zo'n enorm mooi gebied. Echt uniek in de wereld." 
Hedwigepolder
Hedwigepolder © OZ