Thools bedrijf beschermt levens van politie (video)

Thools bedrijf beschermt levens van politie (video)
Thools bedrijf beschermt levens van politie (video) © OZ
Kogelwerend schild

Kunststof vellen

THOLEN - Allplast specialiseert zich als één van de weinige bedrijven in Nederland in lichtgewicht kogelwerende producten. Het bedrijf met negen werknemers maakt de producten van een speciaal soort kunststof. "Dat hebben we helemaal zelf ontwikkeld", zegt directeur Roald Bol trots.  Een bedrijf in Duitsland maakt van het kunststof grote vellen. "We plakken die vellen als het ware op elkaar in een speciale oven. Dat worden dan panelen en die kun je weer gebruiken om allerlei producten van te maken".
Allplast BV in Tholen
Allplast BV in Tholen © OZ

Schilden

Producten zoals schilden voor arrestatieteams van de politie bijvoorbeeld. "Schilden die nu gebruikt worden door de politie wegen al snel veertig kilo", weet Bol. "Die laten ze nu vaak staan omdat ze te zwaar zijn. Wij brengen het gewicht terug naar acht kilo." Door de toegenomen terreurdreiging en de aanslagen in Parijs en Brussel is er inmiddels een grote vraag naar de panelen van Allplast. "We merken echt een enorme toename inderdaad. Dat is natuurlijk triest, maar wel een feit. Met name in Frankrijk, België, Polen en Slowakije is interesse voor onze schilden"
Kunststof glas
Naast de kunststof panelen, die ook gebruikt worden om autodeuren en gebouwen kogelwerend te maken, maakt Allplast ook kogelwerend glas. Op dit moment verwerkt het bedrijf een grote order voor twee Belgische gevangenissen. Het glas werd op rigoureuze wijze getest door de Belgen. "Ze hebben er op lopen schieten met Kalasjnikovs om te kijken of er van buitenaf  hulp geboden zou kunnen worden bij ontsnappingen. Van binnenuit hebben twee cipiers met hamers, beitels en schroevendraaiers twintig minuten lang op de ruiten lopen bonken. Ze kregen er wel een paar stukken uit, maar ontsnappen is niet gelukt".
Speciale oven waarin kogelwerende producten worden gemaakt
Speciale oven waarin kogelwerende producten worden gemaakt © OZ

Top 100

Vanwege de vooruitstrevende manier van ontwikkelen en produceren werd Allplast onlangs opgenomen in de top 100 van meest innoverende bedrijven in Nederland. "We zijn vrij uniek in wat we doen. Er zijn in Europa nog wel een paar andere bedrijven die dit kunnen, maar die maken niet zulke lichte producten. We waren het hoogst genoteerde Zeeuwse bedrijf in die top 100. Daar zijn we wel trots op natuurlijk."

Emergo

En het kan nog mooier worden, want het bedrijf is ook genomineerd voor de Emergo; een prijs voor innoverende bedrijven. De winnaar daarvan wordt woensdag aan het einde van de middag bekend gemaakt op de netwerkbeurs Contacta in Goes.