'Sluit risicovolle kerncentrales zoals Borsele en Doel'

© OZ
OOST-SOUBURG - "Oudere reactoren met serieuze problemen zoals die metaalproblemen, kunnen beter worden gesloten", zei Eggermont in het Omroep Zeeland-radioprogramma De Zeeuwse Kamer. "Je kunt politiek een technologie niet sturen en de metaalproblemen die zich op verschillende centrales voordoen, zijn daar een voorbeeld van."
Eggermont
Meer risico's
Ook vindt hij dat oudere kerncentrales, zoals die in Borssele, dicht moeten. "Een oude kerncentrale is met oudere mensen te vergelijken. Het is een gezondheidsprobleem. Naar mate men ouder wordt komen er meer gezondheidsproblemen, kan het falen en is het risico groter."

Zorgen van burgers

Nederland en België zijn te dichtbevolkt met te veel ingewikkelde infrastructuur, zoals de havens van Vlissingen en Antwerpen, om zulke risico's te lopen, zei hij. Ook vindt Eggermont de zorgen van burgers terecht. "Het is een uiting van gezond verstand van mensen die lessen trekken uit wat er is gebeurd. De kernramp in Fukushima leert ons: het kan gebeuren, de onzekerheden zijn heel groot."

Haarscheurtjes

Na de problemen in de reactorwand van de kerncentrale in Doel liet EPZ ook onderzoek doen in de centrale van Borssele. 40 procent van het reactorvat werd toen bekeken, maar er werden geen problemen gesignaleerd.