'Mijn toekomst ligt hier, in Cambodja' (video)

'Mijn toekomst ligt hier, in Cambodja' (video)
'Mijn toekomst ligt hier, in Cambodja' (video) © oz
Kampot Kenny 2

Reizen

KAMPOT - Tramper ging in 2012 voor het eerst voor langere tijd naar Cambodja. "Ik wilde graag reizen en heb mij voor een stichting ingezet. Voor die stichting deed ik allerlei klusjes op een school, gaf Engelse les en ook taekwondo. Daarna ben ik in een guesthouse gaan werken. Daar maakte ik veel bijzondere dingen mee. En nu heb ik dus mijn eigen guesthouse en ga ik trouwen met mijn Cambodjaanse vriendin."

Paar dollar

Het hotel ligt in het toeristische dorpje Kampot aan de Cambodjaanse kust: "Het wordt hier steeds populairder onder toeristen. Mensen ontdekken echt hoe mooi het is en daar profiteren wij van." De zaak van Tramper heet ´Kampot Kenny´ en richt zich op backpackers en mensen met een beperkt budget. "Onze bezoekers eisen geen luxe. Ze slapen hier voor een paar dollar per nacht. Daarom krijg je een ook een interessante variatie aan mensen binnen."
© oz
Alcoholisten en hoerenlopers
Tramper schreef een boek over zijn ervaringen van de afgelopen jaren met de titel 'Ondertussen in Cambodja'. Het is een soort dagboek van zijn eerste jaren. "Gelukkig ben ik psychisch nog in orde en functioneert mijn lever nog naar behoren. Tot die conclusie kom ik na een jaar werken achter de bar in een guesthouse in Cambodja. Van backpacker tot zakenman en alcoholist tot hoerenloper, het is hier aan de orde van de dag. Naast het soms schokkende gedrag van de buitenlander staat de Cambodjaan, die met moeite de eindjes aan elkaar weet te knopen en ondanks dat toch blijft lachen," aldus Tramper.   

Heimwee
Van heimwee naar Zeeland heeft Tramper niet zo vaak last. "Je gaat wel dingen van het eten missen. Kaas, kroketten en dat soort dingen. Maar verder denk ik dat mijn toekomst hier in Cambodja ligt."