250 mensen onderzocht op besmetting met MRSA-bacterie (video)

250 mensen onderzocht op besmetting met MRSA-bacterie (video)
250 mensen onderzocht op besmetting met MRSA-bacterie (video) © National Institutes of Health (NIH)
MRSA onderzoek
VLISSINGEN - Aanraking
De medewerker werkt aan de bestralingstoestellen van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut in zowel Roosendaal als Vlissingen. Daarom is besloten om iedereen die mogelijk met de besmette medewerker in contact is geweest, op te roepen. Een besmetting met de bacterie die resistent is tegen antibiotica wordt overgedragen via de huid. "Dat kan via aanraking", zegt directeur Tanja Snijders. 
Drager
Volgens Snijders is 1% van de Nederlandse bevolking sowieso drager van de MRSA-bacterie. "Het kan dus zo zijn dat we ook mensen vinden die de bacterie wel dragen, maar niet door onze medewerker besmet zijn." Ook die mensen worden volgens de directeur doorverwezen naar de huisarts.  Net als bij andere bacteriën kan de MRSA-bacterie infecties veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand. Het verschil is dat bij MRSA-bacteriën antibiotica niet werken, waardoor een simpele infectie grote gevolgen kan hebben.
Test
Een deel van de mensen is vandaag al getest. Anderen kunnen zich woensdag en vrijdag laten onderzoeken bij het ZRTI. Na vijf dagen is duidelijk of mensen daadwerkelijk besmet zijn met de bacterie.
ZRTI in Vlissingen
ZRTI in Vlissingen © OZ