Kabinet wil Zeeland toch helpen met kerncentrale (video)

Kabinet wil Zeeland toch helpen met kerncentrale (video)
Kabinet wil Zeeland toch helpen met kerncentrale (video) © OZ
Uitkomst Kameroverleg Balkenende kerncentrale
OOST-SOUBURG/DEN HAAG - Verliezen
In het rapport van de commissie Balkenende wordt het Rijk gevraagd bij te springen, omdat de Zeeuwse aandeelhouders van moederbedrijf Delta nu te maken hebben met grote verliezen op de kerncentrale. Dat verlies bedroeg alleen vorig jaar al 65 miljoen euro. 
Dividend 
Na het verschijnen van het rapport leek het er in eerste instantie op dat het kabinet vond dat Zeeland zelf een oplossing moet zoeken voor de slecht draaiende kerncentrale. Het kabinet wees erop dat de aandeelhouders jarenlang hebben geprofiteerd van ruime Delta-dividenden, toen de centrale nog wel geld opleverde. Maar omdat veel beslissingen over de kerncentrale door het Rijk zijn genomen, vindt Zeeland dat de landelijke overheid nu moet meehelpen. 

— Ariane Lafort (@Ariane66)
">
Opening
Minister Kamp bood tijdens het algemeen overleg, na indringende vragen van Kamerleden, een opening. "We zijn in constructief overleg met Zeeland en met Delta bezig met een oplossing voor de kerncentrale, waarbij de werkgelegenheid bij moederbedrijf Delta voorop staat", aldus Kamp. 
Nieuw energiebedrijf 
Zijn collega Dijsselbloem van Financiën schetste een van de mogelijke oplossingen die Kamp en hij nu bespreken met Zeeland en Delta. Volgens hem kunnen twee voormalige onderdelen van Delta, het netwerkbedrijf Enduris en het waterbedrijf Evides, samen een nieuw Zeeuws nutsbedrijf vormen. Deze onderdelen moeten van de wet in handen van de overheid blijven. 
Verkocht 
Delta kan dan andere, winstgevende, onderdelen verkopen. De opbrengst kan dan gebruikt worden voor een oplossing voor de verlieslijdende kerncentrale, die samen met andere energiecentrales van Delta los staat van het nieuwe nutsbedrijf. Wanneer gekozen wordt voor die oplossing, wil het Rijk er ook geld in stoppen. 

— Ariane Lafort (@Ariane66)
">

Opluchting

Onder de vele Zeeuwse bestuurders, die bij het overleg waren, heerst opluchting dat de twee ministers nu openlijk uitspreken dat ze mee willen werken aan een oplossing. De provincie Zeeland en Delta onderhandelen tot nu toe vooral achter de schermen met het kabinet.
Levensbelang
Een oplossing voor de kerncentrale is van levensbelang voor het voortbestaan van Delta, in Zeeland een van de belangrijkste werkgevers. De problemen van de 'slechte' kerncentrale dreigden de gezonde delen van het bedrijf mee de afgrond in te trekken. 

Rapport


Naast steun van het Rijk voor de verlieslijdende kerncentrale adviseert de Zeeuwse oud-premier in het rapport Balkenende ook dat er een Zeeland-fonds moet worden opgericht dat de Zeeuwse economie weer vlot moet trekken en dat het Rijk meehelpt om een tweede university college naar Middelburg te halen. Maar dat zagen de twee ministers niet zitten.