Kamer eist geld, Kamp vindt dat Zeeland niet moet zeuren (video)

Kamer eist geld, Kamp vindt dat Zeeland niet moet zeuren (video)
Kamer eist geld, Kamp vindt dat Zeeland niet moet zeuren (video) © OZ
Uitkomst Kameroverleg Balkenende reacties Kamerleden

Kerncentrale

OOST-SOUBURG/DEN HAAG - De ministers Kamp van Economische Zaken (VVD) en Dijsselbloem van Financiën (PvdA) vertelden dat ze Zeeland wel willen helpen met de verlieslijdende kerncentrale in Borssele, maar ondanks verzoeken van de Kamerleden leek er verder nog weinig in te zitten voor de provincie. Meerdere Kamerleden riepen de ministers op om ook de andere aanbevelingen in het rapport Balkenende op te volgen, maar de ministers hielden de boot af.

Zeeland-fonds

Naast steun van het Rijk voor de verlieslijdende kerncentrale adviseert de Zeeuwse oud-premier in het rapport Balkenende ook dat er een Zeeland-fonds moet worden opgericht dat de Zeeuwse economie weer vlot moet trekken en dat het Rijk meehelpt om een tweede university college naar Middelburg te halen. Maar dat ziet minister Kamp niet zitten.

'Niet begroot'

Zo zei minister Kamp er weinig voor te voelen om een bijdrage te leveren van 25 miljoen aan dat Zeeland-fonds, dat in totaal 100 miljoen euro moet gaan bedragen. "Dat geld is niet begroot, en ik voel me niet verantwoordelijk voor projecten die Zeeland in eigen provincie wil opstarten", aldus Kamp. Daarnaast is hij bang dat ook andere regio's dan zullen aankloppen bij het Rijk voor financiële steun.

Zielig

Zeeland is volgens Kamp 'niet zielig'. De Zeeuwse werkloosheid is laag en de provincie heeft een sterke chemiesector. En de problemen die er in de provincie spelen die zijn er ook in andere regio's en volgens Kamp zijn de problemen daar soms zelfs groter. 

Failliet

In Zeeland gingen de afgelopen jaren grote bedrijven failliet zoals Zalco, Thermphos, Neckermann en Philip Morris in Bergen op Zoom, waar ook veel Zeeuwen werkten. Maar volgens Kamp hadden ook andere regio's last van zulke grote faillissementen. Zeeland moet dus niet zeuren, lijkt de boodschap.

University college

Ook is Kamp niet overtuigd van het plan om een tweede university college naar Middelburg te halen. In een motie van D66 werd uitdrukkelijk gevraagd om dat plan vanuit het Rijk te steunen met 20 miljoen, maar volgens Kamp heeft Zeeland nog onvoldoende de noodzaak van dat plan aangetoond.

Motie

Geïrriteerde Kamerleden wezen erop dat de Tweede Kamer een paar weken geleden een motie heeft aangenomen, waarin het kabinet de opdracht krijgt de aanbevelingen van de commissie Balkenende uit te voeren. De SGP-fractie wil nu een plenair Kamerdebat aanvragen om het kabinet nogmaals aan te sporen om geld aan Zeeland te geven.