'Omstreden Belgische kerncentrales mogelijk langer open'

Als België geen drastische maatregelen neemt, zullen minstens vier kerncentrales veel langer dan gepland moeten openblijven. Zonder kernenergie dreigt voor de Belgen een groot stroomtekort, meldt de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia. Onder die vier reactoren valt ook Doel 3, vlak over de grens.

De kerncentrale van Doel, gezien vanuit de polders bij Hulst (foto: Otto Vosveld)

België had gepland om in 2025 de zeven kernreactoren te sluiten. Volgens Elia lukt dat niet als de regering niet meteen begint met het opvangen van de stroomcapaciteit die dan wegvalt.

Elia stelt dat de regering het gat kan opvangen door minstens negen nieuwe elektriciteitscentrales op gas te laten bouwen. Het opvangen van het stroomtekort met zonne- of windenergie zou niet mogelijk zijn. Die bronnen leveren namelijk minder stroom zodra er te weinig wind of zon is.

Investering niet waard

De kans dat België de komende tijd genoeg van dit soort centrales bijbouwt is klein, zegt Elia. De gasprijs ligt te hoog om de investeringen weer terug te verdienen. De elektriciteitsprijzen zijn namelijk heel laag.

Een aantal reactoren van Tihange en Doel die daarom mogelijk open moeten blijven, zijn omstreden. Ze kwamen in opspraak vanwege haarscheurtjes in de reactorwanden. Ook vallen de reactoren regelmatig uit vanwege storingen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
energie Doel België kernreactor Elia
Deel dit artikel:

Reageren