Nationaal park Oosterschelde valt buiten de prijzen

Nationaal park Oosterschelde valt buiten de prijzen
Nationaal park Oosterschelde valt buiten de prijzen © oz
© Ben Biondina
MIDDELBURG - Uitslag
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maakte de uitslag van de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland maandagavond bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Een kleine 90.000 Nederlanders hebben hun stem uitgebracht. 
Stemmen
De meeste van die stemmen gingen naar het Waddengebied, dat won met zo'n 15.100 stemmen. Tweede werd de Veluwe met ruim 10.000 stemmen. Nationaal Park Hollandse Duinen werd maar nipt derde. 

Vierde

Met iets minder dan 8.600 stemmen eindigde de nummer drie maar net boven de Oosterschelde. Dat Zeeuwse natuurgebied belandde met ruim 8.000 stemmen net buiten het podium en eindigde als vierde. 
'Behoorlijk teleurgesteld'
Wilco Jacobusse van het Nationaal Park Oosterschelde zegt 'behoorlijk teleurgesteld' te zijn dat zijn natuurgebied buiten de prijzen is gevallen. "Ik zat daar toch wel met het gevoel van: wij zijn één van die winnaars. Dat kan niet anders. Want de Oosterschelde is zo'n prachtig gebied!"
Wilco Jacobusse van het Nationaal Park Oosterschelde
Wilco Jacobusse van het Nationaal Park Oosterschelde © OZ
ITEM verkiezing mooiste natuurTWEE

Extra zuur

Mogelijk speelde ook mee dat het aantal Zeeuwen relatief laag is, daardoor zijn er ook minder stemmers. Je zou dus kunnen zeggen dat een vierde plek een verdienstelijke uitkomst is voor de Oosterschelde. Maar voor Jacobusse overheerst de teleurstelling. "Dan krijg je lijstje met het aantal stemmen en je ziet dat je een dikke vierde plaats hebt, en dat je maar nét naast het podium bent geëindigd, dan is het extra zuur."

Minste stemmen

Van de dertien genomineerde natuurgebieden kreeg het vulkanische Caribische eiland Saba de minste stemmen. Dat Nederlands eiland in het Caribisch gebied kreeg iets minder dan 2.700 stemmen.

— NP Oosterschelde (@npoosterschelde)
">

Jurywinnaar

Daarnaast was er ook een jurywinnaar. De vakjury, onder leiding van Pieter van Vollenhoven, koos voor het deltagebied Biesbosch en Haringvliet, dat met minder dan 7.500 stemmen onder de Oosterschelde was geëindigd wat betreft het aantal publieksstemmen.

Toegankelijker

De vier winnaars krijgen elk maximaal 300.000 euro van het ministerie van Economische Zaken. Met het geld kunnen ze hun natuurgebied toegankelijker en bekender maken. Als de Oosterschelde wél gewonnen had, zou dat geld onder meer worden gestoken in nieuwe informatieborden om het onderwaterleven ook boven water zichtbaar te maken.