Aantal Zeeuwse daklozen neemt toe (video)

Aantal Zeeuwse daklozen neemt toe (video)
Aantal Zeeuwse daklozen neemt toe (video) © omroep zeeland
© omroep zeeland

Steeds meer

VLISSINGEN - In Zeeland zijn twee plekken waar iemand zonder dak boven hoofd een nacht kunnen doorbrengen. Er staan vier bedden bij het Leger des Heils in Terneuzen en tien in het Witte Huis in Vlissingen. Beide locaties merken dat de laatste maanden steeds meer mensen aankloppen, meer dan ze plek kunnen bieden.

Crisis

Oorzaak van het groeiende aantal daklozen is onder meer de economische crisis waardoor mensen bijvoorbeeld geen huur meer kunnen betalen en op straat worden gezet. Woningbouwverenigingen hebben de regels ook aangescherpt, waardoor mensen die al eens de fout in zijn gegaan niet makkelijk meer aan een woning komen.

Bezuinigingen

Ook door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg krijgen mensen met problemen minder goede begeleiding en ze belanden daardoor eerder op straat. Volgens de teamleider van Het Witte Huis Thijs van Damme valt in een goede gezamenlijke Zeeuwse aanpak nog wel winst te behalen. 
Groei daklozen 2
Lastig te tellen 
Het aantal dak-en thuislozen in Zeeland wordt geschat op 300. In de praktijk kan dat aantal vele malen hoger zijn. Het is heel lastig om daklozen en zwerfjongeren te tellen. In heel Nederland kwamen er tussen 2009 en 2015 ruim 13.000 daklozen bij volgens cijfers van het CBS. Dat is een toename van 74%. Geschat wordt dat 31.000 mensen in Nederland vorig jaar geen vaste woon- of verblijfplaats hadden.
© omroep zeeland
Zeeuwse aanpak
Zeeland krijgt van het Rijk 6,8 miljoen euro voor de opvang en begeleiding van dak-en thuislozen en verslavingszorg. In 2015 was dat nog 8,1 miljoen euro. Een forse bezuiniging dus. Daarnaast krijgen de dertien Zeeuwse gemeenten een steeds belangrijkere rol in het aanbieden van zorg via de WMO.