Drukte bij daklozenopvang: 'Sorry, jij valt af' (video)

Drukte bij daklozenopvang: 'Sorry, jij valt af' (video)
Drukte bij daklozenopvang: 'Sorry, jij valt af' (video) © omroep zeeland
Groei daklozen

Twee vrouwen en tien mannen

VLISSINGEN - Het is druk om even voor 17.00 uur in Het Witte Huis in Vlissingen. Twee vrouwen en tien mannen hopen op een slaapplekje vannacht. Straks vindt de dagelijkse telling plaats. Er zijn tien bedden en dat betekent dat er sowieso twee mensen straks weer naar buiten moeten.

Kwetsbaarder

Vrouwen hebben voorrang op de mannen, zij zijn kwetsbaarder als ze de nacht op straat moeten doorbrengen. Vervolgens wordt gekeken naar het aantal keren dat iemand al een nacht heeft doorgebracht in de opvang. De mensen die al regelmatig in de nachtopvang hebben geslapen komen onderaan de lijst te staan.
Stamppot boerenkool
Om klokslag 17.00 uur begint begeleider Addie Dieleman met het opnoemen van de namen van de mensen op de lijst die mogen blijven slapen. "En dat is tien. Jij en jij... jullie vallen af vandaag. Sorry. Willen jullie nog wel mee-eten?" Dat willen ze wel. Boerenkoolstamppot met worst en vla toe. 
© omroep zeeland
Dakloze met smartphone
Wat direct opvalt is dat de mannen en vrouwen die zich gemeld hebben voor een slaapplaats vannacht, er niet uitzien als het type dat je bij het stempel zwerver verwacht. Zeker de jongere daklozen zou je niet als zodanig herkennen als je ze tegenkomt in de stad. Teamleider Thijs van Damme beaamt dat: "De man met de winkelwagen, plastic tas, blikje bier en baard komt nauwelijks meer voor. De nieuwe dakloze heeft een smartphone en wil wifi. Maar zijn problemen zijn niet minder groot." 
© omroep zeeland
Driehonderd dak- en thuislozen
Hoeveel dak- en thuislozen er in Zeeland zijn, is niet helemaal duidelijk. Het aantal wordt geschat op ongeveer driehonderd. Het is niet zo dat al deze mensen op straat zwerven. Een grote groep reist vrienden en kennissen af om daar een paar nachten door te brengen.
Natte herfstnacht
Ook de twee mannen voor wie Het Witte Huis vannacht geen plek heeft, hebben kunnen regelen dat ze deze winderige en natte herfstnacht niet buiten hoeven door te brengen. "Ik kan bij iemand op de bank crashen."