Meer Zeeuwse vrouwen geven borstvoeding (video)

Meer Zeeuwse vrouwen geven borstvoeding (video)
Meer Zeeuwse vrouwen geven borstvoeding (video) © OZ
© OZ
Minder ziekten en allergieën
Volgens deskundigen hebben kinderen die borstvoeding hebben gekregen een lager risico op ziekten en allergieën, ook later in hun leven. In 2003 sloeg de GGD alarm: in Zeeland gaven minder moeders dan gemiddeld in Nederland hun kind de borst. Dat moest anders; organisaties als ziekenhuizen, kraamzorg en GGD sloegen de handen ineen.  

Actieve voorlichting

De betrokkenen kregen meer scholing. Er werd een borstvoedingsprotocol opgesteld. Er kwam meer actieve voorlichting aan de moeders.  Er kwamen lactatiekundigen;  die weten alles van borstvoeding, geven tips of komen in actie als er problemen zijn. Jolanda Volkers van de De Provinciale Kraamzorg, de grootste kraamzorgorganisatie in Zeeland, heeft de afgelopen tien jaar heel wat moeders geadviseerd.  
Borstvoeding Zeeland quote Volkers

Boven het landelijk gemiddelde

Volgens deskundigen is het belangrijk om minstens een half jaar borstvoeding te geven. Daar is op ingezet. In 2010, bij de laatste peiling, was het Zeeuwse gemiddelde gestegen tot boven het landelijk gemiddelde. Daarna zijn er geen Zeeuwse peilingen meer gedaan, maar de indruk van Marianne van Winkelhof, arts bij de jeugdgezondheidsdienst van de GGD, is dat Zeeland nu gelijk op loopt met het landelijk gemiddelde.

Langer dan een half jaar

Dat betekent dat bijna 40 procent van de moeders nu nog na een half jaar de borst geeft. "Maar we weten dat pas zeker in 2018, dan is er een nieuwe Zeeuwse peiling."