'Zeeland heeft te veel lichtvervuiling' (video)

'Zeeland heeft te veel lichtvervuiling' (video)
'Zeeland heeft te veel lichtvervuiling' (video)
© OZ

Dimbare ledlampen

MIDDELBURG - Volgens Melissa Ernst van de Zeeuwse Milieufederatie kan er 's nachts veel gerichter en zuiniger omgegaan worden met verlichting. "Door dimbare ledlampen te gebruiken, of de reclameverlichting 's nachts uit te zetten." De ZMF heeft onlangs de gemeenten in Zeeland een notitie met aanbevelingen en tips gestuurd voor duurzamere en minder verlichting. 

Vogels raken in de war

Volgens de ZMF is te veel licht 's avonds niet goed voor een mens. We zijn er bijvoorbeeld minder door gaan slapen. Ook vogels, die leven op een lichtklok, kunnen er door in de war raken. En er zijn bomen die minder blad afgeven omdat ze constant in het licht staan. Volgens Ernst beseft niet iedereen dat er vaak lampen branden op momenten dat het eigenlijk niet nodig is. "Daarom organiseren we ook de Nacht van de Nacht, die morgen is."
Lichthinder-2016-Ernst-ZNO161012LU

GroenLinks

Ook GroenLinks in Zeeland maakt zich zorgen over de lichtvervuiling in de provincie. Volgens Gerwi Temmink van GroenLinks Zeeland zijn er al wel wat goede initiatieven, maar gaat het niet snel genoeg. Er moet volgens Temmink meer aandacht voor komen in de gemeenteraden, maar ook bij de provincie. 

Wegen

Temmink pleit vooral voor minder verlichting langs de weg. Verschillende snelwegen worden al minder verlicht, en dat zou ook langs de provinciale wegen kunnen. "Alleen op plekken waar het echt nodig is voor de veiligheid, daar zou je ledverlichting kunnen gebruiken. En/of met sensoren werken", aldus Temmink. 
Lichthinder 2016

Goed bezig

Volgens de ZMF is er een aantal bedrijven en gemeenten al goed bezig om lichthinder aan te pakken. Zo heeft DOW in Terneuzen zijn fakkelbeleid aangepast en komen bij Yara in Sluiskil ledlampen die via sensoren sterker gaan branden als dat nodig is. De gemeente Borsele heeft de straatverlichting vervangen door dimbare ledlampen en Zeeland Refinery maakt ook werk van lichthinder. Daar worden honderden lampen vervangen langs de wegen op het terrein, wat een flinke vermindering van lichtvervuiling en energiekosten oplevert. 

Nacht van de Nacht

Het programma van de Nacht van de Nacht is te vinden op: http://www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/