Middelburg is uitbezuinigd maar moet zuinig blijven

Middelburg is uitbezuinigd maar moet zuinig blijven
Middelburg is uitbezuinigd maar moet zuinig blijven © OZ
Johan Aalberts
Johan Aalberts © OZ

Hoe staat Middelburg ervoor?

MIDDELBURG - "Middelburg staat er in principe goed voor. De komende jaren moet ik helaas nog wel een tekort melden. Maar op de lange termijn zien we gelukkig dat de begroting sluitend is. Dus dat is positief."
ITEM Begroting Middelburg

Voor 2017 voorziet u nog een tekort van 1,8 miljoen euro. Hoe komt dat?

"Dat komt omdat we van het Rijk minder geld krijgen voor de taken die we moeten doen. Ook hebben we een aantal eerder afgesproken bezuinigingen niet helemaal kunnen uitvoeren. Daarom kom ik op een tekort van 1,8 miljoen euro. Dat ga ik dekken uit de reserves die we hebben opgebouwd voor mindere jaren."

Dus voor het eerst in jaren geen nieuwe bezuinigingen...

"Dat is heel fijn. Maar we moeten nog wel oude bezuinigingen doorvoeren om financieel op orde te blijven. We moeten zuinig blijven, maar we hoeven niet extra te bezuinigen."

Wat gaat er met de belastingen gebeuren?

"De inwoners moeten iets extra gaan betalen. De belastingen gaan met een paar procent omhoog. Maar Middelburgers betalen nog steeds niet meer dan de gemiddelde Zeeuw."  

Zijn er bedreigingen? Kan het tekort nog groter worden?

"Dat kan zeker. Ik zie een aantal risico's. Bij de jeugdzorg staan we voor grote uitgaves en voor de uitkeringen krijgen we minder geld uit Den Haag. Ook het grondbedrijf blijft een risico, al is er op dit moment veel vraag naar bouwgrond."

Op welke koers ligt Middelburg?

"De koers is eindelijk weer goed: niet bezuinigen, wel zuinig blijven. Het schip vaart recht, maar als er een storm komt, moeten we alle zeilen bijzetten."