Ervaring leert: politie nodig bij verwarde mensen (video)

Ervaring leert:  politie nodig bij verwarde mensen (video)
Ervaring leert: politie nodig bij verwarde mensen (video) © OZ
Verward op straat patiënt

De stoppen sloegen door

In Friesland was Folkertsma boer, maar zijn bedrijf was te klein en ging over de kop. Hij verhuisde naar Zeeland. De veranderingen bleken te groot voor de Fries. Toen Folkertsma en zijn vrouw in 2006 tijdelijk op camping Stelleplas in Heinkenszand woonden, sloegen bij hem de stoppen door. Folkertsma: "Ik zag allemaal zwartwerkers, mensen die in een bus wegreden, mensen die op de steiger stonden. Toen zei ik: 'Ik ben AID-er (Algemene Inspectiedienst - red.) en ik heb een wapen! Laat je identiteitsbewijs eens zien!' Dat was het teken dat ik behoorlijk in de war was."
Emergis bord bij ingang
Emergis bord bij ingang © OZ

Te snel losgelaten

Een arrestatieteam van de politie kwam er uiteindelijk aan te pas om Folkertsma naar GGZ-instelling Emergis in Kloetinge te brengen, waar hij werd behandeld. "Op dat moment was het gewoon de beste oplossing." zegt Folkertsma, ook omdat hij tijdens zijn psychose agressief was en dreigde met geweld. Maar voor verwarde mensen die in een soortgelijke situatie terechtkomen vreest hij het ergste. "Ik denk dat het in de toekomst ook nodig blijft dat de politie ingeschakeld wordt. Maar met de bezuinigingen in de zorg worden de mensen op het ogenblik te snel losgelaten en wordt de politie teveel belast." Net als burgemeester Verhulst van Goes pleit Folkertsma ervoor om weer te investeren in de zorg.
Dagbehandeling
Tegenwoordig is Lolke Folkertsma werkzaam bij de dagbehandeling van Vereniging Psyiënt Nederland in 's Gravenpolder. Het gaat naar omstandigheden goed met hem.