De Zeeuwse aardappel zit nog steeds in de grond

De Zeeuwse aardappel zit nog steeds in de grond
De Zeeuwse aardappel zit nog steeds in de grond © OZ
aardappel droogte
DREISCHOR - Droog en hard
Oorzaak van de vertraging is het droge weer van de afgelopen tijd. Daardoor is de grond waarin de aardappelen staan, te droog en te hard. De aardappelen beschadigen daardoor teveel tijdens het rooien. Daarom kiezen veel boeren ervoor om te wachten op regen.
Wachten op regen
Volgens Koos van Gastel, landbouwer in Dreischor, moet het flink gaan regenen voordat hij zijn aardappelen van het land haalt. "Als ik het onder deze omstandigheden doe, veroorzaak ik veel te veel schade. Die harde kluiten in de grond schuren tegen de aardappelen, en daardoor beschadigen ze", zegt hij. "Het moet zeker 20 tot 30 millimeter gaan regen om de aardappels onbeschadigd van het het land te halen."
Aardappelen kunnen niet van het land
Aardappelen kunnen niet van het land © OZ
Beregenen geen optie
Sommige boeren kiezen er voor om de aardappelvelden te beregenen, zodat ze de oogst toch van het land kunnen halen. Voor Van Gastel is dat nu nog geen optie. "Ik kan alleen brak en dus zout water oppompen, en dat is niet goed voor mijn land. En beregenen met drinkwater is veel te duur." En dus zit er niets anders op dan wachten op regen. "Die aardappelen moeten deze maand nog van het land, ik hoop op een paar dagen flinke regen", zegt Van Gastel.
ITEM aardappel droogte