'Bussen vol vluchtelingen naar Watersnoodmuseum'

'Bussen vol vluchtelingen naar Watersnoodmuseum'
'Bussen vol vluchtelingen naar Watersnoodmuseum' © Omroep Zeeland
watersnoodmuseum ouwerkerk
watersnoodmuseum ouwerkerk © Omroep Zeeland

Kennismaken

OUWERKERK - Woensdag werd bekend dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning misschien verplicht op bezoek moeten bij de Deltawerken. Op deze manier kunnen nieuwkomers kennismaken met Nederlandse normen en waarden.

Excursie

Het kabinet begint dit najaar een proefproject. Vier gemeenten en één taalinstituut krijgen dan opdracht om in het kader van het inburgeringsexamen een excursie te organiseren naar iets 'typisch Nederlands', zoals een bezoekje aan Neeltje Jans.

Alles rond

Maar in Zeeland liggen er al een tijdje vergevorderde plannen voor een vergelijkbaar project met vluchtelingen en het Watersnoodmuseum. "Alleen de datum moet nog bepaald worden, verder is alles rond", bevestigt bestuurslid van het museum Eva Kuit.

Eerste

Een bus vol vluchtelingen die een inburgeringscursus doen in Amsterdam komt naar het museum bij Ouwerkerk. En wat Kuit betreft is het de eerste van vele. "Je kunt die vluchtelingen wel naar de deltawerken sturen om Nederland te leren kennen, maar eigenlijk is het veel interessanter om met ze te kijken naar het waarom van die deltawerken."
© Omroep Zeeland
Noodgedwongen
​​Wie Nederland wil leren kennen kan volgens Kuit niet om de Ramp heen. "Door de Watersnoodramp zijn wij noodgedwongen experts geworden op het gebied van waterbeheersing. De Ramp heeft ons gevormd, heeft ons gemaakt tot wie wij nu zijn."

Thuisland
​Bij de rondleiding door het museum wordt volgens Kuit ook de link gelegd met het thuisland. "Bijna ieder land heeft wel érgens een probleem met water. Dus kunnen wij op die manier de vergelijking maken met Nederland en hoe wij ermee omgaan. Want het wordt weleens vergeten, maar wij zijn in de wereld toonaangevend op dat gebied. En daar mogen we best trots op zijn."